PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-04

Babeczki ponczowe Baba

Babeczki ponczowe Baba
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Chleb ze śliwkami

Przedstawiam przepis na pyszne babeczki Baba’. Ciekawostką jest to, że przepis na włoskie babeczki pochodzi od oryginalnego polskiego przepisu na babkę ponczową, który powstał w XVIII w dla króla Stanisława Leszczyńskiego. Po przepis sięgnęli cukiernicy z Neapolu i tak powstały sławne mokre babeczki rumowe nazywane w Neapolu- Babba’.
Baba’ mogą mieć postać małych babeczek lub babki, wykonane są z ciasta drożdżowego z dodatkiem masła. Upieczone Baba nasącza się aromatycznym ponczem składającym się z syropu cukrowego, skórki cytrynowej, cynamonu oraz rumu. Powierzchnię babeczek smaruje się konfiturą brzoskwiniową, morelową lub żelatyną. Gotowe mokre babeczki przechowuje się w lodówce. W wersji na bogato babeczkę się nacina i do wewnątrz wkłada się krem cukierniczy lub krem czekoladowy. Można dodać również cząstki owoców. Konsumpcja małej gąbczastej babeczki, do cna nasączonej ponczem, to prawdziwa rozpusta. Polecam jej wykonanie samemu lub jej spróbowanie podczas włoskich wakacji, gdzie bez problemu deser można nabyć w cukierniach na terenie całych Włoch.

Ciasto na Baba’ wykonuje się z bardzo mąki manitoba. Tworzy ona silną siatkę glutenową, dzięki której ciasto jest dobrze wyrośnięte, napowietrzone i po nasączeniu i odciśnięciu płynu wraca do swojej pierwotnej formy. Ze wskazanych w przepisie ilości składników można wykonać 1 babkę w formie o pojemności 1,5 litra lub 1 babkę w formie o pojemności 1 litra i 24 sztuki babeczek w formie na muffiny o pojemności 20 ml dla każdej babeczki. 
Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na poncz
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Do dzieży robota dodajcie mąkę, pokruszone drożdże, sól i jaja (1). Zamontujcie hak i rozpocznijcie wyrabianie. Dodajcie cukier (2). Kiedy składniki się połączą rozpocznijcie dodawać masło (3). Wyrabiajcie ciasto do momentu kiedy stanie się jednolite i zacznie odchodzić od dzieży. Zajmie Wam to około 20 minut.

Ciasto przykryjcie talerzem i pozostawcie na godzinę. W tym czasie ciasto lekko wyrośnie i dobrze się zwiąże (4) (5).  Po tym czasie charakterystycznym będzie to, że ciasto będzie bardzo elastyczne (6)

Ciasto przełóżcie do przygotowanych form w ilości do 1/3 ich wysokości. Formy przykryjcie folią spożywczą i pozostawcie do wyrośnięcia na 2 godziny (7) (8) (9).

x

Pieczenie: nastawcie piekarnik na 210 stopni. Małe babeczki muszą się piec 10 minut. Duża babka- 15-17 minut lub do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmijcie z form i pozostawcie do wystudzenia (10) (11). Przygotowanie ponczu: do wody dodajcie cukier, skórkę z cytryny oraz laskę cynamonu. Całość zagotujcie. Po wystudzeniu dodajcie rum. Jeśli ponczu Wam zabraknie przygotujcie dodatkową ilość, przeliczając składniki (12).

Babeczki dodajcie do ponczu. Kiedy nasiąkną, ściśnijcie je jak gąbkę, aby usunąć nadmiar ponczu (13) (14) (15).

Czynność możecie powtórzyć. Podobnie postępujcie z dużą babką (16) (17) (18) (19) (20) (21).

 

x x

Nabłyszczanie: jeśli używacie dżemu brzoskwiniowego wystarczy do ok 1 szklanki wody dodać kilka łyżek dżemu, całość zagotować, a następnie pokryć roztworem powierzchnię babeczek. Czynność możecie zobaczyć w przepisie na tartę z owocami. Z kolei jeśli używacie żelatynę, wówczas przygotujcie potrzebną jej ilość zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu, z tym że polecam Wam do wody dodać skórę z cytryny, laskę cynamonu, którą poprzednio już wykorzystaliście do przygotowania ponczu oraz cukier do smaku. W ten sposób żelatyna będzie smakowa, a nie neutralna. Roztworem tężejącej żelatyny posmarujcie babeczki (22). Babeczki włóżcie do papierowych papilotów (23) (24)  Zapraszam was również do obejrzenia filmu z profesjonalnej cukierni, która zajmuje się wykonywaniem Baba'.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE