PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-16

Babka drożdżowa- Gubana

Babka drożdżowa- Gubana
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 5 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 24 cm
 
Przeczytaj również: Bakłażan z grilla z czosnkiem i pietruszką

Zapraszam na babkę drożdżową z bakaliami. Ciasto drożdżowe jest szczególne, po pierwsze zawiera tylko 15 g drożdży, co powoduje że drożdże są w ogóle nie wyczuwalne. W cieście znajduje się masło oraz skórka cytrynowa, dzięki którym jego smak jest niezwykły. Ponieważ traktujemy o cieście drożdżowym, jak zwykle należy się uzbroić w cierpliwość, ta się jednak opłaci ponieważ z przygotowanego ciasta wyrośnie olbrzymia baba, która wystarczy na wiele porcji. Farsz babki stanowi mieszanka bakalii. Proporcję oraz gatunki możecie dobierać według swojego gustu. Ja, zgodnie z tradycją włoską, bo takie jest pochodzenie przepisu, użyłam rodzynek, orzechów laskowych, orzechów włoskich, migdałów i skórki cytrynowej. Do farszu należy dodać również masło. Zapewniam Was, że farsz przygotowany według tego przepisu można jeść łyżkami. W smaku farsz przypominał mi nadzienie poznańskich Rogali Marcińskich. Bardzo ciekawa jest również forma ciasta. Najpierw rozwałkowane ciasto zostaje zrolowane w długi rulon, a następnie skręcone w ślimaka. Porcje można odkrawać począwszy od samego środka babki lub można ją kroić rozpoczynając od pierwszego kręgu. Bardzo polecam ten przepis i zapraszam na jego szczegóły.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na farsz
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta: drożdże rozpuście w mleku. Do dzieży robota dodajcie mąkę, cukier, mleko, jajko i szczyptę soli (1). Używając narzędzia do rozcierania rozpocznijcie wyrabianie ciasta. W razie potrzeby dodajcie odrobinę mleka. Kiedy składniki się połączą, dodajcie miękkie masło oraz skórkę cytrynową (2) (3). Kiedy ciasto zostanie roztarte, w sensie nie będą w nim już widoczne kawałki masła, zamontujcie hak i wyrabiajcie ciasto tak długo aż stanie się jednolite.

Przykryjcie ciasto talerzem i pozostawcie do wyrośnięcia na około 2 godziny (4). W tym czasie dobrze wyrobione ciasto znacznie zwiększy swoją objętość (5). Przygotowanie farszu: rodzynki zalejcie wrzątkiem i pozostawcie je w nim kilka minut. Następnie rodzynki umieśćcie w pojemniki blendera i je rozdrobnijcie (6)

Teraz do masy dodajcie orzechy i migdały i kontynuujcie rozdrabnianie (7) (8) (9).

Farsz uperfumujcie startą skórką cytrynową (10) i dodajcie masło oraz cukier (11). Wymieszajcie wszystkie składniki. W końcowym rezultacie wyjdzie Wam gęsty farsz (12)

Przygotowanie babki: stół oprószcie mąką i rozwałkujcie ciasto na 3-4 mm. Na ciasto połóżcie przygotowany farsz, pamiętając o zachowaniu 2-3 cm pustego marginesu z każdej strony ciasta (13). Ciasto zrolujcie i umieśćcie je w tortownicy wysmarowanej masłem, formując je w kształt muszli ślimaka (14) (15). Ciasto przykryjcie ręcznikiem i pozostawcie do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. 

Po tym czasie wierzch babki posmarujcie rozkłóconym jajkiem i posypcie kryształkami cukru (16) (17). Pieczenie: piekarnik nastawcie na 160 stopni. Babka musi się piec przez 45 minut lub do suchego patyczka. Babka podczas pieczenia sporo urośnie, zatem w razie potrzeby, aby wierzch ciasta zbyt mocno się nie przypiekł, przykryjcie go  kawałkiem folii aluminiowej (18)

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Cytryny, przed pozyskaniem skórki, sparzcie dwukrotnie gorącą wodą, aby pozbyć się konserwantów.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE