PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Barszcz Ukraiński

Bordowy barszcz ukraiński na wywarze mięsnym z fasolą, ziemniakami, marchwią, grzybami i kapustą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Czarne risotto

Miałam zamrożony aromatyczny domowy wywar mięsny, jeden z takich, który jest przepyszny już sam w sobie. Postanowiłam go wykorzystać do ugotowania barszczu ukraińskiego. Barszcz wyszedł nieopisanie dobry. Przepisów na barszcz ukraiński jest kilka. Moja wersja należy raczej do tych najprostszych, co oznacza, że wszystkie przygotowane i pokrojone składniki wrzucam do garnka, a następnie całość gotuję do miękkości. Zupę doprawiam zawsze na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Aby przygotować barszcz ukraiński należy rozpocząć od przygotowania fasoli ( namoczenie i ugotowanie). Fasola gotuje się bardzo długo, bo około 2 godzin, zatem koniecznym jest, aby ugotować ją wcześniej. Do barszczu ukraińskiego dodaję przesmażoną na złoto cebulę- olej w którym smażyła się cebula tworzy na powierzchni barszczu apetyczne oka. Kluczowym, według mnie, składnikiem barszczu ukraińskiego są suszone grzyby. Grzyby oprócz oczywistego aromatu, który dodadzą zupie, zadbają one również o jej kolor. Zupy gotowane z dodatkiem buraków, proporcjonalnie do czasu gotowania, tracą ciut ze swojego pierwotnego bordowego koloru. Ja rozwiązuje ten problem właśnie przy pomocy ciemnych kapeluszy suszonych leśnych grzybów. Polecam tę metodę.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Tak jak wspomniałam wcześniej, jeśli postanowicie do waszego barszczu ukraińskiego dodać fasolę, musicie ją namoczyć na 8 godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie, wymieńcie wodę, dodajcie trochę soli, ugotujcie fasolkę do miękkości i pozostawicie ją do wystudzenia (1). Przygotowanie warzyw: pokrójcie kapustę (2), obierzcie ziemniaki z łupin i pokrójcie je w kostkę (3).  

Surową marchew i buraki obierzcie z łupin i również pokrójcie je w kostkę (4) (5). Zagotujcie wywar i dodajcie do niego wszystkie przygotowane warzywa: ziemniaki (6),

marchew (7), kapustę (8) oraz buraki (9).

Na oleju podsmażcie pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodajcie ją również do barszczu (10). Suszone grzyby opłuczcie pod bieżącą wodą i dodajcie do zupy (11). Całość gotujcie pod przykryciem przez około 30-45 minut, czyli do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Następnie dodajcie ugotowaną fasolę (12). Niektórzy dodają do barszczu również wodę w której gotowała się fasola.

Przyprawianie barszczu. Smak barszczu świetnie podkręci przecier pomidorowy (13), sok z cytryny (14) oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (15). Jeśli tak jak ja do przygotowania barszczu wykorzystacie domowy, pełen przypraw i ziół wywar mięsny, to w zasadzie żadne inne przyprawy nie będą Wam potrzebne do przygotowania smacznej zupy. Przepis jak przygotować wywar mięsny znajduje się TUTAJ.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE