PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-02

Beza Pavlova

Beza Pavlova
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 8
 
Przeczytaj również: Stek wołowy w sosie grzybowym

Deser Pavlova to bezowy torcik wypełniony bitą śmietaną i ozdobiony sezonowymi owocami. Przepis powstał około 1926 roku dla Anny Pavlovej światowej sławy tancerki baletowej. Zazwyczaj deser ma postać jednego dużego bezowego tortu, ja postanowiłam aby każdy mógł się cieszyć swoją całą Pavlovą i dlatego proponuję torciki Pavlova, takie w sam raz na jedną porcję dla jeden osoby.
W mojej wersji przepisu na bezę Pavlova dodałam również zmiksowane świeże truskawki, które dodałam do środka bezy pomiędzy poszczególnymi warstwami bitej śmietany. Dzięki temu deser stał się jeszcze smaczniejszy i zyskał atrakcyjne wnętrze.
Bezy Pavlova upiekłam według sprawdzonego przepisu na bezy. Z podanych w przepisie ilości składników, w zależności od wielkości torcików, wyjdzie Wam około 8 sztuk deseru. Dodając cukier do bitej śmietany, ewentualnie do truskawek musicie kierować się własnym gustem. Aby ubita śmietana nie zmieniła swojej konsystencji polecam użyć stabilizator w ilości podanej przez producenta. Jeśli bezy są już upieczone, wówczas przygotowanie całego deseru zajmuje Wam nie więcej niż 15 minut. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na bazę
 
 
pozostałe składniki
 
 

•Przygotowanie•

Białko wraz z cukrem, szczyptą soli oraz sokiem z cytryny ubijcie do momentu kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca (1). Zerknijcie również do poradnika jak zrobić super bezy, w którym znajduje się więcej szczegółów na ten temat. Na papierze do pieczenia odrysujcie od szklanki kółka (2). Papier obróćcie na drugą stronę. Masę na bezy przełóżcie do rękawa cukierniczego i uformujcie torciki z dziurką w środku (3).

Nastawcie piekarnik na 110-120 stopni. Pieczenie: 110-120 stopni – 60 minut, 90-100 stopni- 60 minut. Studzenie w piekarniku: cała noc (4). Część truskawek zmiksujcie, pozostałe pozostawcie do dekoracji (5). Zimną śmietanę ubijcie (6).

Ubitą śmietanę przełóżcie do rękawa cukierniczego i wypełnijcie nią bezy (7). Teraz dodajcie przygotowany sos truskawkowy oraz kolejną warstwę śmietany, którą ułóżcie w fantazyjny stożek (8) (9) (10).

Pozostałe truskawki pokrójcie na plasterki i ułóżcie je na śmietanie (11) (12). Deser Pavlova jest gotowy.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE