PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Biała kiełbasa w sosie pomidorowym z grzybami

kawałki białej kiełbasy w sosie pomidorowym z grzybami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zakwas buraczany na barszcz

Wyznaję zasadę, że przepisy na białą kiełbasę to nie tylko na Wielkanoc i nie tylko na parzoną kiełbasę z chrzanem. Wykorzystując surową białą kiełbasę można według tego przepisu wykonać przepyszne danie, coś na kształt gulaszu, w którym biała kiełbasa w sosie pomidorowym, z grzybami, z cebulą, z czosnkiem, liściem laurowym staje się zjawiskowo pyszna. Do przepisu w wersji na bogato, dla aromatu, warto dodać kapinkę czerwonego wytrawnego wina. Dla wykonania przepisu z białej kiełbasy zostały użyte dwa rodzaje grzybów- pieczarki oraz leśne suszone grzyby. Garść suszonych grzybów wraz z wodą, w której grzyby się moczyły, bardzo polecam dodać do sosu. Dzięki leśnym grzybom aromat sosu staje się po prostu obłędny. Przygotowanie przepisu składa się 4 etapów:

  • przygotowanie bazy grzybowej,
  • usmażenie kiełbasy, 
  • przygotowanie bazy pod sos,
  • połączenie smażonej kiełbasy, grzybów i sosu 

Piąty, najprzyjemniejszy etap, to oczywiście konsumpcja.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować przepis na białą kiełbasę w sosie pomidorowym z grzybami, rozpocznijcie od przygotowania bazy z grzybowej. W tym celu najpierw namoczcie suszone grzyby w 250 ml gorącej wody i pozostawcie na pół godziny. Następnie oczyśćcie pieczarki i pokrójcie je na plasterki (1). Na patelnię dodajcie połowę ilości oleju, czosnek i pieczarki i całość przesmażcie (2). Do pieczarek dodajcie, wcześniej namoczone, suszone grzyby (3).

Dodajcie również wodę w której moczyły się suszone grzyby (4). Bazę grzybową doprawcie solą oraz pieprzem i duście pod przykryciem przez 15 minut (5). Kiełbasę nakłujcie na całej powierzchni wykałaczką lub widelcem (6).

Następnie pokrójcie kiełbasę na 3-4 cm kawałki (7) i przesmażcie je na pozostałej ilości oleju (8). Po usmażeniu, kiełbasę usuńcie z patelni, a na pozostałym tłuszczu zeszklijcie pokrojoną w kostkę cebulę (9).

Dla aromatu dodajcie czerwone wino (10) i poczekajcie, aż odparuje, wtedy dodajcie pomidory (11) i poczekajcie, aż sos się zredukuje. Teraz do sosu włóżcie usmażoną wcześniej białą kiełbasę (12).  

Dodajcie liście laurowe (13) i gotujcie pod przykryciem przez kilka minut, a następnie dodajcie również przygotowaną wcześniej bazę grzybową (14). Na koniec pozostaje tylko sprawdzić smak i ewentualnie danie doprawić (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh
 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Oferta handlowa obejmuje wiele marek białej surowej kiełbasy jest zatem w czym wybierać. Dokonując zakupu najlepiej kierować się zasadą: najkrótsza lista składników, ilość mięsa w kiełbasie oraz wygląd ogólny białej kiełbasy.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE