PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-07-22

Bitki drobiowe z pomidorami i cukinią

Bitki drobiowe z pomidorami i cukinią
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Carpaccio z łososia z cukinią i cebulą

Dziś zapraszam Was na kolejne piękne danie, proponuję bitki drobiowe w aromatycznym sosie, ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi i kawałeczkami cukinii. Przygotowanie dania zabiera niedużo czasu oraz jest stosunkowo łatwe do wykonania. Danie jest lekkie i świeże w smaku, po prostu prawdziwa delicja. Sos został wykonany na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem odrobiny igiełek rozmarynu i kapinki białego wina. Pomidory, które dodałam w ostatniej fazie przygotowania potrawy, spowodowały że sos stał się lekko pomarańczowy, i oprócz smaku dodały one jeszcze urody całemu daniu. Zależało mi, aby kawałeczki cukinii pozostały chrupkie i tym samym, aby stały się taką małą przystaweczką do drobiowych bitek. Propozycja jest przepyszna. Jeśli się dobrze nasadzicie na wykonanie przepisu, będziecie się głaskać po brzuszkach, tak samo jak my to robiliśmy po kolacji. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie danie proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru drobiowego. Następnie piersi drobiowe, możecie użyć piersi z kurczaka lub piersi indycze, pokrójcie w plastry (1) i rozbijcie je młotkiem kuchennym na małe medaliony (2). Pomidorki koktajlowe przekrójcie na połówki (3).

Umytą cukinię pokrójcie w kosteczkę (4). Na patelnię dodajcie oliwę oraz masło (5). Kiedy masło się rozpuści, dodajcie przygotowane bitki (6).

Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (7) (8). Bitki przesmażcie krótko z obu stron i zdejmijcie je z patelni (9).

Teraz dodajcie przygotowany wcześniej wywar (10), wino (11) oraz rozmaryn (12). Możecie użyć rozmaryn świeży lub mrożony.

Doprowadźcie sos do wrzenia i włóżcie z powrotem na patelnię bitki drobiowe (13) Rozpocznijcie redukcję sosu. 3 minuty przed końcem gotowania dodajcie pomidory (14) z kolei cukinii ( małe kawałeczki) wystarczy 1 minuta (15). Gotowe bitki podawajcie z pomidorkami, cukinią i aromatycznym sosem.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Do przygotowania dania używajcie dużych patelni tak, aby móc swobodnie manewrować zarówno bitkami jak i pomidorami i cukinią. W razie potrzeby podzielcie porcję na dwie patelnie.  
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE