PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Bitki drobiowe ze szparagami

bitki drobiowe ze szparagami w lekkim sosie na bazie wywaru z warzyw
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minuti
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Krokiety z pieczarkami z ciasta filo

Sezon na szparagi nie jest długi. Owszem szparagi można zamrozić, aby cieszyć się nimi później, jednak szparagi smakują najlepiej wiosną. Przepis na bitki drobiowe stanowi kompozycję złożoną z piersi z kurczaka oraz zielonych szparagów, a wszystko podane zostaje w lekkim sosie. Danie opiera się na klasycznych i sprawdzonych składnikach. Tak więc drób został uperfumowany tymiankiem i skórką z cytryny, z kolei sos został wykonany na bazie aromatycznego wywaru warzywnego, którego smak został lekko podkręcony białym winem. Sos tylko bardzo delikatnie został zagęszczony odrobiną mąki i stał się fantastycznym tłem dla delikatnych bitek wykonanych z piersi kurczaka oraz świeżych, zielonych i chrupkich szparagów, które wybrzmiały w tym daniu całym swoim jestestwem. Jestem naprawdę bardzo zadowolona z tego wiosennego przepisu.  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować bitki drobiowe, piersi z kurczaka musicie umyć, oczyścić i pokroić na centymetrowe kotleciki. Jeśli kotleciki mają posiadać małą średnicę, najlepiej pierś pokroić prostopadle (1). Następnie wszystkie kotleciki lekko rozbijcie przy pomocy młotka kuchennego (2) (3).

Najsmaczniejszą częścią szparaga jest jego czubek oraz górna część łodygi. Dolną część łodygi, najczęściej zdrewniałą odłamcie. Przy pomocy obieraczki ściągnijcie skórkę z każdego szparaga (4). Tak przygotowane szparagi dodajcie do osolonego wrzątku i gotujcie przez 6 minut (5). Zanim dodacie ugotowane szparagi do dania głównego w pierwszej kolejności musicie skrócić ich długość (6).

Następnie wszystkie kawałki szparagów przetnijcie wzdłuż (7). Na patelni rozgrzejcie oliwę i usmażcie przygotowane bitki drobiowe (8). Do smaku dodajcie mielony pieprz oraz sól (9).

Usmażcie mięso z obu stron na ostrym ogniu tak, aby bitki się zarumieniły (10). Dodajcie wino (11) i poczekajcie aż odparuje. W czasie, kiedy wino odparowuje, dodajcie świeżo startą skórkę z cytryny (12).

 

Następnie dodajcie część bulionu warzywnego (13). Całość powoli duście. Dodajcie tymianek (14). Możecie użyć tylko listki lub całe gałązki. Do pozostałej części bulionu warzywnego dodajcie mąkę i całość rozmieszajcie, aby nie pozostały grudki (15). 

 

Zagęszczony wywar warzywny wlejcie na patelnię (16) i zagotujcie oraz dodajcie przygotowane wcześniej szparagi (17). Gotujcie jeszcze chwileczkę do połączenia się wszystkich składników oraz do otrzymania pożądanej konsystencji sosu. Bitki podawajcie ze szparagami i uzyskanym sosem (18). 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh
 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE