PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-03-29

Bitki wieprzowe w sosie cytrynowym

Bitki wieprzowe w sosie cytrynowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Tort z wiśniami

Proponuję Wam przepis na duszone bitki wieprzowe w sosie z lekką nutą cytrynową złamaną aromatem rozmarynu. Zamiast rozmarynu polecam użyć tymianek, który cytryna również kocha. Do przygotowania dania użyłam schabu, który pokroiłam w plastry, rozbiłam młotkiem, obtoczyłam w mące, krótko smażyłam, a następnie udusiłam do miękkości. Sos jest wypadkową połączenia tłuszczu który powstał podczas smażenia, wywaru drobiowego ( można użyć również wywar warzywny lub wołowy), soku z cytryny oraz ziół. Sos odpowiednio zredukowany nabiera kremowej konsystencji, który staje się znakomitym towarzystwem dla mięciutkich bitek. Danie podałam ze smażonymi pieczarkami, polecam również ryż ugotowany na sypko z dodatkiem mielonego pieprzu. Sądzę, że będzie Wam smakować. Zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania wywaru. Schab pokrójcie w plastry, rozbijcie je młotkiem na grubość 3-4 mm i obtoczcie je w mące (1). Nadmiar mąki usuńcie. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz, dodajcie masło i krótko przesmażcie z obu stron bitki. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (2) (3).   

Teraz dodajcie pierwszą porcję wywaru. Kiedy ten lekko wyparuje dodajcie następną porcję (4). Patelnię przykryjcie pokrywką i duście mięso do miękkości. Zajmie Wam to około 20-30 minut (5). W razie konieczności dodajcie wywar lub wodę. W tym czasie wyciśnijcie sok z cytryny i dodajcie do niego mąkę i odrobinę gorącego wywaru. Całość wymieszajcie (6).

Kiedy bitki będą mięciutkie wyjmijcie je z patelni i dodajcie przygotowany zagęszczacz, najlepiej przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek (7). Dodajcie gałązkę rozmarynu (8); dla smaku możecie dodać również kapinkę białego wina. Sos dokładnie wymieszajcie i dodajcie uduszone bitki wieprzowe (9). Teraz wykonajcie ostateczną redukcję sosu do pożądanej konsystencji. W razie potrzeby sos doprawcie solą i pieprzem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE