PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-24

Bób w sosie pomidorowym z chorizo

Bób w sosie pomidorowym z chorizo
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Zupa fasolowa z łazankami

Proponuję przepis na danie jednogarnkowe z bobem. A dokładnie jest to bób w sosie pomidorowym z chorizo. Naprawdę jest to prawdziwa wyżerka, bardzo aromatyczna i pyszna.
Podstawą dania jest sos pomidorowy z mnóstwem warzyw, gęsty i wyrazisty w smaku, a to dzięki dodaniu do niego hiszpańskiego dobrego chorizo. Na takim tle bob wypada bardzo wybornie. Przepis można wykonać wykorzystując bób świeży lub mrożony. Bób przed dodaniem do sosu należy obrać ze skórki. Nie jest o zadanie trudne, co najwyżej wymaga poświęcenia mu odrobiny czasu.  
Gotowe danie polecam konsumować z chlebem, czyli tak samo jak fasolkę po bretońsku. Polecam ten letni przepis i zapraszam na jego szczegóły.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do oliwy dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony seler naciowy oraz pokrojony czosnek. Całość wolno duście do momentu kiedy warzywa zmiękną (1) (2) (3).

Teraz dodajcie natkę pietruszki i gałązkę rozmarynu (4) (5). Wielbiciele ostrzejszych smaków koniecznie muszą dodać płatki papryki (6).

Teraz dodajcie pomidory oraz wodę (7) (8). Duście sos pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodajcie obrany ze skórki bób (9)

i gotujcie go w sosie do miękkości (10). W międzyczasie dodajcie pokrojone w plastry chorizo (11). Sos zredukujcie, aby stał się gęsty i błyszczący od oliwy. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (12). Danie jest najlepsze na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE