PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-07-12

Brownie z malinami

Brownie z malinami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma śr. 20 cm
 
Przeczytaj również: Risotto ze szparagami

Zapraszam na przepis miłośników czekolady. Dziś brownie z malinami. W przepisie na brownie nie ma ani grama mąki. Deser jest mocno kremowy, czekoladowy i malinowy dzięki użyciu sporej ilości malin. Malin użyłam tyle ile miałam czyli 280 g. Gdybym miała więcej nie zawahałabym się ich użyć, gdybym miała mniej to malin byłoby po prostu mniej w deserze i tyle. Ilość malin nie ma wpływu na powodzenie wykonania wypieku.
Często kierujecie do mnie pytania dotyczące mrożonych owoców, czy można je wykorzystywać do wypieków. W większości przypadków nie ma ku temu przeszkód. Wiadomo, jeśli owoce takie jak na przykład truskawki, które zawierają dużo soku, z ostrożności życiowej lepiej je najpierw rozmrozić na sitku i pozbyć się nadmiaru płynu. 
Do przygotowania brownie użyłam mrożonych malin- nie rozmrażałam ich. Po dodaniu malin do surowego ciasta, te stało się bardzo zimne i lekko twarde, ale to żaden problem – piekarnik dał sobie z tym radę. Deser się udał w 100 %. Przepis serdecznie polecam i zapraszam na jego szczegóły oraz na FILM z mojej kuchni.  

•Składniki•

 
składniki na brownie
 
 
składniki na polewę
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pracę proponuję rozpocząć od rozpuszczenia czekolady. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę pozostawcie do wystudzenia. Oddzielcie białka od żółtek. Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie je (1). W drugiej misce rozetrzyjcie miękkie masło z cukrem (2). Następnie kontynuując ucieranie dodawajcie po kolei żółtka (3). Ucierajcie masę do momentu kiedy stanie się ona jasna i "puszysta"

Dodajcie rozpuszczoną czekoladę i przy pomocy miksera połączcie wszystkie składniki (4). Teraz dodajcie ubite białka i masę wymieszajcie łyżką do momentu kiedy białko się wchłonie (5). Na samym końcu dodajcie maliny i znów całość wymieszajcie łyżką (6). Gotowe ciasto przełóżcie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej kakao. Ja na dno tortownicy położyłam papier, z kolei brzegi wysmarowałam masłem i oprószyłam kakao. Pieczenie: nastawicie piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto musi się piec przez 50 minut. Ciasto w tym czasie wyrośnie ( po wyjęciu z piekarnika trochę upadnie), a na powierzchni utworzy się przypieczona skórka.

Przygotowanie polewy czekoladowej: czekoladę połamcie na kawałki, dodajcie śmietanę i wszystko podgrzewajcie do momentu kiedy czekolada się rozpuści i polewa stanie się gęsta (7). Na sam koniec polecam dodać kilka kropel aromatu waniliowego, którą czekolada i maliny kochają. Upieczone i przestudzone ciasto polejcie czekoladą i udekorujcie deser malinami (8) (9)


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli lubicie brownie bardziej zwarte, przed podaniem włóżcie ciasto do lodówki. Schłodzonemu ciasto łatwo i szybko przywrócić kremową konsystencję umieszczają je na kilka chwil w kuchence mikrofalowej.     

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE