PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Bruschetta z pomidorami, oliwkami i serem mozzarella

bruschetta z pomidorami, serem mozarella i czarnymi oliwkami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Ciasto francuskie z warzywami i szynką

Kiedy pierwszy raz spróbowałam bruschettę to jej smak mnie poraził, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Nie mogłam zrozumieć, jak to się stało, że skoro wszystkie składniki dla wykonania podstawowej wersji bruschetty były mi dostępne, nie wpadłam na to, aby wykonać tost, zetrzeć na nim ząbek czosnku, ukroić kawałek pomidora, oprószyć go solą i położyć na nim listek bazylii. Tyle czasu zmarnowane. Dziś bez bruschetty nie może się obyć żadna impreza. Pachnące czosnkiem i bazylią kanapki są znakomitym starterem i zawsze znikają w oka mgnieniu. Przepis na bruschettę Caprese jest bardzo łatwy do wykonania. Z uwagi na obecność w nim mozzarell i można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że ta propozycja jest połączeniem bruschetty z sałatką caprese. Jeśli dobrze przeanalizować składniki, to okazuje się przecież, że jest to pizza Margharita, tyle tylko że na pieczywie, a nie na cieście.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Wykonanie bruschetty jest bardzo łatwe. Rozpocznijcie pracę od przygotowania pieczywa, najlepiej i najszybciej, jeśli kromki ulubionego pieczywa ugrillujecie na patelni do grillowania (1). Pomidory pokrójcie na małe kawałeczki (2). Ser mozzarella pokrójcie w kostkę (3)

Czarne oliwki pokrójcie również na plasterki (4). Porwijcie świeże listki bazylii i dodajcie je do pomidorów oraz mozzarelli (5). Do smaku dodajcie szczyptę suszonego oregano (6).

Dodajcie oliwę (7)sól i pieprz do smaku oraz pokrojone wcześniej czarne oliwki. Wszystkie składniki dobrze wymieszajcie (8). Na każdej bruschetta zetrzyjcie odrobinę czosnku. Czosnek ściera się bardzo łatwo, na chropowatej ugrillowanej powierzchni pieczywa (9).

Na każdą bruschettę połóżcie przygotowany farsz (10) i skropcie odrobiną (11) oliwy z oliwek. Pachnąca Bruschetta gotowa (12)    

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli wolicie, możecie czosnek pokroić na drobniutka kosteczkę i dodać go do reszty składników, zamiast ścierać go na bruschetta.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE