PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-05-06

Bułeczki z pieczarkami i soczewicą

Bułeczki z pieczarkami i soczewicą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 60 min+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: 12 sztuk
 
Przeczytaj również: Ananas z brandy i cynamonem

Dziś proponuję Wam bułeczki z pieczarkami i soczewicą. Przepis polecam jako menu imprezowe lub piknikowe. Bułeczki zostały wykonane z ciasta drożdżowego wg procedury robienia pizzy, z kolei farsz to min. pieczarki, czerwona soczewica, passata pomidorowa i aromatyczne przyprawy. Bułeczki smakują obłędnie i tak samo już pachną podczas pieczenia.
Zaletą czerwonej soczewicy jest to, że ten gatunek nie wymaga uprzedniego namaczania, również czas jej gotowania jest bardzo krótki, bo to tylko około 20-30 minut.
Zapraszam serdecznie na szczegóły tego łatwego przepisu- każdy da radę wykonać takie fantastyczne pieczywo- gwarantuję. Zapraszam również na FILM z realizacji tego przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciasto bułeczki
 
 
składniki na farsz
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Ciasto na bułeczki: do przesianej mąki dodajcie sól, cukier, oliwę (1) (2) (3)

oraz drożdże rozpuszczone w letniej wodzie (4). Składniki najpierw wymieszajcie w misce ręką, a następnie wszystko wyłóżcie na stolnicę, wyróbcie elastyczne ciasto (5), przykryjcie je ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia na 60 minut. W tym czasie przygotujcie farsz: do oleju dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki (6). Pieczarki jeśli mają ładną skórkę możecie jej nie obierać. Składniki przesmażcie, aż cebula stanie się szklista.

Ziarna soczewicy wypłuczcie pod bieżącą wodą i dodajcie je na patelnię (7). Dodajcie pozostałe składniki na farsz (8). Całość wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście do momentu kiedy soczewica stanie się miękka. W razie konieczności dodajcie odrobinę wody. Wyrośnięte ciasto podzielcie na pół, obie części rozwałkujcie na ok. 3 mm, wyłóżcie na ciasto farsz i rozsmarujcie je na całej jego powierzchni zachowując marginesy przy krawędziach (9).

Ciasto zrolujcie, pokrójcie na bułeczki i ułóżcie na blasze pokrytej papierem do pieczenia (10). Bułeczki przykryjcie ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie przy pomocy żyletki lub ostrego noża wykonajcie nacięcia i każdą bułeczkę posmarujcie rozkłóconym z mlekiem jajkiem (11) i prószcie je sezamem (12). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 200 stopni. Bułeczki muszą się piec przez 20 minut. 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Zamiast passaty pomidorowej możecie użyć pomidory z puszki- wystarczy je tylko krótko zmiksować przy pomocy blendera.
  2. Zamiast świeżych drożdży możecie użyć również drożdży instant – 14 g
     
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE