Zapraszam na przepis na carpaccio z borowików. Ten przepis na grzyby należy do kategorii przystawek, a ponieważ traktujemy o slow food grzybów musi być mało czyli tyle, aby w żołądku pozostało miejsce na danie główne. 2 sztuki małych borowików na jedną osobę w zupełności wystarczy, przy czym obowiązkowo muszą to być zdrowe i najładniejsze borowiki jakie mamy do dyspozycji. Do wykonania carpaccio z borowików przyda się bardzo ostry nóż lub mandolina. Najlepiej jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone najcieniej jak to się tylko da zrobić. Borowiki w postaci carpaccio skrapiane są dressingiem wykonywanym na bazie oliwy z dodatkiem cytryny, soli, pieprzu i nuty czosnku. Najpopularniejszymi dodatkami do carpaccio z borowików jest min. ser Parmezan, Grana Padano, rukola, oliwa truflowa, krem octu balsamicznego, marynowany czerwony pieprz.
Przygotowanie carpaccio z borowików proponuję rozpocząć od przygotowania cytrynowej emulsji, która posłuży do przyprawienia carpaccio. Zatem obierzcie z łupin ząbek czosnku i przeciśnijcie go przez praskę (1). Do czosnku dodajcie oliwę (2) oraz sól i czarny mielony pieprz do smaku (3).
Teraz dodajcie sok z cytryny (4). Wszystkie składniki energicznie wymieszajcie do otrzymania emulsji (5). Sprawdźcie smak i ewentualnie jeszcze doprawcie emulsję. Na koniec do dressingu dodajcie natkę pietruszki, świeżej lub mrożonej (6).
Parmezan potnijcie na cieniutkie płatki (7). Bardzo dobrze sprawdza się do tego obieraczka do warzyw. Wybierzcie ładne sztuki borowików, oczyśćcie je z piasku i grzyby pokrójcie na cieniutkie plasterki (8) (9).
Wszystkie plasterki ułóżcie na talerzu i skropcie obficie przygotowaną wcześniej emulsją (10). Na konicu dodajcie płatki parmezanu (11), dodajcie jeszcze kilka kropel emulsji i oprószcie carpaccio świeżo mielonym pieprzem (12). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję