PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Carpaccio z borowików

Carpaccio ze świeżych borowików w cytrynowym dressingu z płatkami parmezanu
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zupa Minestrone- kuchnia włoska

Zapraszam na przepis na carpaccio z borowików. Ten przepis na grzyby należy do kategorii przystawek, a ponieważ traktujemy o slow food grzybów musi być mało czyli tyle, aby w żołądku pozostało miejsce na danie główne. 2 sztuki małych borowików na jedną osobę w zupełności wystarczy, przy czym obowiązkowo muszą to być zdrowe i najładniejsze borowiki jakie mamy do dyspozycji. Do wykonania carpaccio z borowików przyda się bardzo ostry nóż lub mandolina. Najlepiej jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone najcieniej jak to się tylko da zrobić. Borowiki w postaci carpaccio skrapiane są dressingiem wykonywanym na bazie oliwy z dodatkiem cytryny, soli, pieprzu i nuty czosnku. Najpopularniejszymi dodatkami do carpaccio z borowików jest min. ser Parmezan, Grana Padano, rukola, oliwa truflowa, krem octu balsamicznego, marynowany czerwony pieprz. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie carpaccio z borowików proponuję rozpocząć od przygotowania cytrynowej emulsji, która posłuży do przyprawienia carpaccio. Zatem obierzcie z łupin ząbek czosnku i przeciśnijcie go przez praskę (1). Do czosnku dodajcie oliwę (2) oraz sól i czarny mielony pieprz do smaku (3).

Teraz dodajcie sok z cytryny (4). Wszystkie składniki energicznie wymieszajcie do otrzymania emulsji (5). Sprawdźcie smak i ewentualnie jeszcze doprawcie emulsję. Na koniec do dressingu dodajcie natkę pietruszki, świeżej lub mrożonej (6).

Parmezan potnijcie na cieniutkie płatki (7). Bardzo dobrze sprawdza się do tego obieraczka do warzyw. Wybierzcie ładne sztuki borowików, oczyśćcie je z piasku i grzyby pokrójcie na cieniutkie plasterki (8) (9).

Wszystkie plasterki ułóżcie na talerzu i skropcie obficie przygotowaną wcześniej emulsją (10). Na konicu dodajcie płatki parmezanu (11), dodajcie jeszcze kilka kropel emulsji i oprószcie carpaccio świeżo mielonym pieprzem (12). Gotowe.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE