PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-10-12

Chleb ze śliwkami

Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2-4 godziny
Ilość porcji Ilość porcji: 1 bochenek
 
Przeczytaj również: Delikatne Faworki (chrust)

Zapraszam Was na przepis na prosty chleb drożdżowy. W przepisie użyłam 2 typy mąki: 550 oraz mąkę pszenną razową typ 1820- dobrego błonnika nigdy dość. Ilości podane w przepisie są dla dla 1 chleba, jako że chleb pieczony jest w naczyniu żaroodpornym i 2 naczynia mieszczą się w standardowym piekarniku, podwoiłam ilości i zrobiłam w jednym cyklu pieczenia 2 bochenki. Do jednego ciasta na chleb dodałam suszone śliwki, a do drugiego zielone oliwki.
Do wykonania tego chleba nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy połączyć składniki ręką i dać czas drożdżom, aby zrobiły już swoje. Przepis każdemu wyjdzie. Gwarantuję. Kromka takiego chleba z masłem wprawi Was w błogostan. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do miski dodajcie drożdże, cukier oraz wodę (1) (2). Rozpuście drożdże i dodajcie mąkę Basia typ 550 (3)

oraz mąkę Basia z pełnego przemiału (4), sól oraz wytypowane dodatki. W moim przypadku były to suszone śliwki i oliwki (5). Jeśli śliwki są bardzo duże można je pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszajcie łyżką, a następnie ręką tylko do połączenia się składników (6). Miskę przykryjcie talerzem i pozostawcie chleb do wyrośnięcia na około 3 godziny.   

Po tym czasie prószcie blat sporą ilością mąki, polecam mąkę razową- wyładujcie na blat wyrośnięte ciasto i obtoczcie je w mące (7). Chleb przykryjcie ściereczką i pozostawcie do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik ustawiając temperaturę pieczenia na 240 stopni. W piekarniku umieśćcie naczynia żaroodporne. Wyrośnięty chleb przełóżcie do gorących naczyń (8), przykryjcie naczynia pokrywką i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Pieczenie: 240 stopni przez 30 minut, następnie zdejmijcie pokrywki, zredukujcie temperaturę do 180 stopni i kontynuujcie pieczenie przez następnych 15 minut. Upieczony chleb wyjmijcie na kratkę i pozostawcie do wystygnięcia (9).  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE