PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-01-11

Churros

Churros
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Zapiekanka z ziemniakami i mozzarellą

Churros ( wym. czuros) to przekąska popularna na półwyspie Iberyjskim oraz w Ameryce Łacińskiej. Można je tam nabyć przez cały rok w wielu barach. Churros to smażone ciasto w postaci grubych i długich “paluszków”, najczęściej serwowane tylko z cukrem. W niedzielę i święta Hiszpanie zajadają się churros do którego podaje się kubek gęstej czekolady.
Podstawowe ciasto na churros składa się z mąki, wody i soli. Ja przygotowałam przepis na churros w wersji karnawałowej czyli na bogato. Ciasto na churros zostało zrobione min. z mleka, jajka,mąki oraz szczypty perfumującego masę cynamonu. Moje churros lśnią kryształkami cukru, a przysłowiową kropkę nad “i” stanowi czekolada z nutą imbiru. Czy takie churros są smaczne ? Powiem Wam tak: raz zrobicie i już nie przestaniecie ich robić. Przepis należy do kategorii bardzo łatwych, jedyne co, to musicie nabyć rękaw cukierniczy lub szpryce do ciasta. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z realizacji przepisu..

•Składniki•

 
składniki na churros
 
 
składniki na sos czekoladowy
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie churros: do garnka dodajcie: masło, mleko, cukier, sól i cynamon (1) (2). Zaczekajcie aż mleko się zagotuje i masło rozpuści. Wówczas dodajcie mąkę i szybko wymieszajcie składniki (3). Utworzy zbita kula. Przełóżcie już do półmiska i pozostawcie do wystudzenia.

Teraz dodajcie jajko i wszystko wymieszajcie do połączenia się składników (4). Będzie trochę ciężko, ale dacie radę. Tak przygotowane ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego lub szprycy. Użyłam końcówki gwiazdki o średnicy ok. 1,5 cm. Wyciskajcie churros na rozgrzany olej i smażcie do momentu kiedy ładnie się zarumienią. Ja poszczególne kawałki churros odkrawałam nożem (5) (6). Smażone churros wyjmijcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Churros obtoczcie w kryształkach cukru (7). Przygotowanie sosu czekoladowego: do garnuszka dodajcie połamane kostki czekolady, śmietankę oraz sproszkowany imbir (8). Całość podgrzewajcie co momentu kiedy czekolada się rozpuści i sos zgęstnieje. Podawajcie churros z kubeczkiem czekolady, możecie też końcówki wszystkich churros umoczyć w czekoladzie i wszystkie ułożyć na talerzu (9)


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE