PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-01-11

Churros

Churros
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Sałatka ziemniaczana z czosnkiem

Churros ( wym. czuros) to przekąska popularna na półwyspie Iberyjskim oraz w Ameryce Łacińskiej. Można je tam nabyć przez cały rok w wielu barach. Churros to smażone ciasto w postaci grubych i długich “paluszków”, najczęściej serwowane tylko z cukrem. W niedzielę i święta Hiszpanie zajadają się churros do którego podaje się kubek gęstej czekolady.
Podstawowe ciasto na churros składa się z mąki, wody i soli. Ja przygotowałam przepis na churros w wersji karnawałowej czyli na bogato. Ciasto na churros zostało zrobione min. z mleka, jajka,mąki oraz szczypty perfumującego masę cynamonu. Moje churros lśnią kryształkami cukru, a przysłowiową kropkę nad “i” stanowi czekolada z nutą imbiru. Czy takie churros są smaczne ? Powiem Wam tak: raz zrobicie i już nie przestaniecie ich robić. Przepis należy do kategorii bardzo łatwych, jedyne co, to musicie nabyć rękaw cukierniczy lub szpryce do ciasta. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z realizacji przepisu..

•Składniki•

 
składniki na churros
 
 
składniki na sos czekoladowy
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie churros: do garnka dodajcie: masło, mleko, cukier, sól i cynamon (1) (2). Zaczekajcie aż mleko się zagotuje i masło rozpuści. Wówczas dodajcie mąkę i szybko wymieszajcie składniki (3). Utworzy zbita kula. Przełóżcie już do półmiska i pozostawcie do wystudzenia.

Teraz dodajcie jajko i wszystko wymieszajcie do połączenia się składników (4). Będzie trochę ciężko, ale dacie radę. Tak przygotowane ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego lub szprycy. Użyłam końcówki gwiazdki o średnicy ok. 1,5 cm. Wyciskajcie churros na rozgrzany olej i smażcie do momentu kiedy ładnie się zarumienią. Ja poszczególne kawałki churros odkrawałam nożem (5) (6). Smażone churros wyjmijcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Churros obtoczcie w kryształkach cukru (7). Przygotowanie sosu czekoladowego: do garnuszka dodajcie połamane kostki czekolady, śmietankę oraz sproszkowany imbir (8). Całość podgrzewajcie co momentu kiedy czekolada się rozpuści i sos zgęstnieje. Podawajcie churros z kubeczkiem czekolady, możecie też końcówki wszystkich churros umoczyć w czekoladzie i wszystkie ułożyć na talerzu (9)


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE