PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-05-28

Ciastka Truskawkowe

Ciastka truskawkowe
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: ok. 30 sztuk
 
Przeczytaj również: Pierogi z dynią czyli ravioli di zucca

Oto przepis na truskawkowe ciastka. Ciastka są bardzo smaczne i rączki same po nie sięgają. Jest to oczywiście zasługa ich truskawkowego smaku, wzmocnionego skórką z cytryny. Ciastka zostały udekorowane białą czekoladą. Proponuję nie pomijać tego składnika. 
Wykonanie ciastek jest bardzo proste. Do ich wykonania użyłam miękkiego masła, które utarłam cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i śmietanką. Potem wystarczy dodać tylko pokrojone truskawki wraz z sokiem i połączyć wszystkie składniki. Ciastka uformowałam przy pomocy rękawa cukierniczego, ale można sobie również poradzić posługując się łyżką. Ciastka po upieczeniu są wilgotne, a to dzięki dużej ilości znajdujących się w nich truskawek. Do wykonanania przepisu uzyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia Przepis serdecznie polecam i zapraszam na na FILM z jego realizacji

•Składniki•

 
składniki na ciastka
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Umyte truskawki pokrójcie na kawałeczki (1), dodajcie do nich połowę wskazanej ilości cukru ( 30 g) oraz sok z cytryny (2). Truskawki wymieszajcie i pozostawcie na kilka minut aby puściły sok. Do miękkiego masła dodajcie resztę cukru ( 30 g) i rozpocznijcie ucierać masło z cukrem (3).

Do roztartego masła dodajcie mąkę, proszek do pieczenia, startą skórę z cytryny i kontynuujcie rozcieranie (4) (5). Masa na tym etapie przybierze postać granulek. Dodajcie śmietanę i dalej kontynuujcie rozcieranie aż masa stanie się gładka (6). Będzie ona trochę zbita, ale należy pamiętać że dodamy za chwilę do niej truskawki wraz z sokiem.

Dodajcie truskawki wraz sokiem (7). Przy pomocy łyżki całość wymieszajcie do momentu kiedy cały sok się wchłonie. Na blasze z wyposażenia piekarnika połóżcie papier do pieczenia. Uformujcie ciasteczka zachowując pomiędzy nimi odległość (8)Pieczenie: ustawcie piekarnik na 200 stopni ( bez termoobiegu) ciasteczka muszą się piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zredukujcie temperaturę do 180 stopni i kontynuujcie pieczenie przez następne ok. 10 minut lub do zarumienia się ciastek. Ciastka po upieczeniu są miękkie. Białą czekoladę połamcie w kostkę i włóżcie ją do kuchenki mikrofalowej na ok. 60 s. Płynną czekoladą udekorujcie wystudzone ciastka (9)

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Brązowy cukier możecie zastąpić białym cukrem.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE