PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-11-07

Ciastka pieguski z kremem czekoladowym

Ciastka pieguski z kremem czekoladowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut+ piecznie
Ilość porcji Ilość porcji: ok. 15 sztuk
 
Przeczytaj również: Sernik czekoladowy z wiśniami

Proponuję Wam przepis na ciastka pieguski z kremem czekoladowym. Przepis należy do kategorii bardzo łatwych i każdy da sobie z nim radę. Ciasteczka są maślano – pomarańczowe, obsypane kosteczkami deserowej czekolady; z kolei wewnątrz znajduje się duże czekoladowe “ serce”. Całość to po prostu obłęd, rączki się same wyciągają po kolejne ciasteczko.
Do przygotowania ciastek możecie użyć swój ulubiony krem czekoladowy. W moim przypadku była to Nutella. Aby się nie wysmarować kremem czekoladowym, przy okazji również kuchni- użyłam prostego patentu, który polega na wcześniejszym zamrożeniu porcyjek Nutelli. Dzięki temu praca nad wykonaniem piegusków idzie bardzo sprawnie i nie ma potem konieczności wykonywać gruntownego sprzątania oraz prania.
Do wykonania ciastek użyłam Mąkę Tortową Orkiszową Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu, na FILM z jego realizacji oraz do wzięcia udziału w konkursie- Piątek Pieczenia Początek.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od kremu czekoladowego. Używając 2 łyżeczek uformujcie porcje kremu czekoladowego wielkości orzecha. Włóżcie krem do zamrażalnika na 40 minut (1). Przygotowanie ciasta: rozpuście masło i pozostawcie je do wystudzenia. Do miski dodajcie: mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia, przygotowane masło (2) (3),   

żółtka (4) oraz aromat pomarańczowy (5). Całość najpierw wymieszajcie łyżką, a następnie wyłóżcie ciasto na stolnicę i wyróbcie je do połączenia się składników (6).  

Ciasto rozwałkujcie pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3-5 mm. Przy pomocy szklanki wytnijcie z ciasta kółka, w każdym umieśćcie zamrożony krem czekoladowy i całość zamknijcie i zrolujcie pomiędzy rękoma, tak aby powstała kulka (7). Resztki ciasta ponownie wyróbcie i rozwałkujcie. Postępujcie w ten sposób, aż do wyczerpania się składników. Ciasteczka ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrójcie czekoladę na małe kosteczki i po kilka kosteczek lekko wduście w każde ciastko (8) (9). Pieczenie: włóżcie ciastka do nagrzanego piekarnika 180 stopni bez termoobiegu, środkowa półka. Ciastka pieguski z kremem czekoladowym muszą się piec około 15 minut lub do momentu kiedy ładnie się zarumienią.   


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE