PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-10-30

Ciasto Brzdąc

Ciasto Brzdąc
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h +pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 34x 22 cm
 
Przeczytaj również: Rosół z kury

Dziś przedstawiam Wam przepis na deser z mojego dzieciństwa. Ciasto Brzdąc to puszysty i wilgotny biszkopt z krem zrobionym na bazie bitej śmietany z kakao. Przepis pochodzi z Poznania, czyli z miasta z którego nadaję. Nigdzie w Polsce nie znajdziecie Brzdąca oprócz poznańskich cukierni i oczywiście domów Poznaniaków. Przepis pochodzi z lat 80-tych ubiegłego stulecia. Kilka prostych składników stworzyło to rozpustne ciasto, które w stolicy Wielkopolski w dalszym ciągu jest pozycją obowiązkową z okazji okolicznościowych spotkań oraz świąt. Powiem Wam co jest najważniejsze w Brzdącu; prócz wymienionych wcześniej składników, bardzo ważnym jest wzorek. Krem bez wzorku- zrobionym widelcem, kartonikiem czy grzebieniem cukierniczym- to nie jest Brzdąc !
Zapraszam Was na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.  Przepis na ciasto Brzdąc uczestniczy w konkursie “Piątki Pieczenia Początki”, którego jestem animatorką.

•Składniki•

 
składniki na biszkopot
 
 
składniki na krem
 
 
składniki na poncz
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie biszkoptu: Użyjcie jajka mające temperaturę pokojową. Białka oddzielcie od żółtek. Do białek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ubijanie. Kiedy masa już trochę “urośnie”, kontynuując ubijanie, zacznijcie dodawać cukier (1). Białka muszą zostać ubite na sztywno. Nie zmieniając narzędzi- ubijcie żółtka (2). Kiedy żółtka staną się puszyste i jasne- dodajcie je do ubitych białek. Przy pomocy miksera połączcie oba składniki. Teraz do masy dodajcie mąkę (3). Ja użyłam mąkę Basia Extra wypiek typ 400, która przeznaczona jest do robienia biszkoptów. Przesiejcie mąkę przez sito i całość wymieszajcie łyżką do połącznia się składników. Formę do ciasta wysmarujcie tłuszczem i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Przełóżcie ciasto na biszkopt do formy. Pieczenie: biszkopt włóżcie do nagrzanego piekarnika 170 stopni, środkowa półka, bez termoobiegu. Biszkopt musi się piec przez 20 minut do do suchego patyczka. Upieczony biszkopt pozostawcie do wystudzenia.

W tym czasie przygotujcie krem; pracę musicie rozpocząć od żelatyny: do miseczki dodajcie żelatynę oraz ok.100 ml ( z całości) śmietanki (4) (5). Pozostawcie żelatynę na około 10-15 minut. W tym czasie żelatyna napęcznieje. Z kolei Wy w tym czasie ubijcie śmietanę z cukrem pudrem. Pamiętajcie- jeśli używacie zwykłej śmietany do gotowania, aby dodać do niej stabilizator. W przeciwnym wypadku zrobicie masło!  Dodajcie kakao do ubitej śmietany (6)

i połączcie składniki (7). Napęczniałą żelatynę włóżcie do kuchenki mikrofalowej- na kilka chwil lub do momentu kiedy żelatyna rozpuści się w śmietanie. Nie zgotujcie żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę dodajcie do kakaowego kremu i znów wszytko wymieszajcie przy pomocy miksera (8)Poncz: do wody dodajcie cukier oraz sok z cytryny. Całość wymieszajcie (9).

Składanie Brzdąca: upieczony i wystudzony biszkopt przekrójcie na 2 blaty. Pierwszy blat wraz z papierem do pieczenia umieśćcie w formie w której piekł się biszkopt. Nasączcie biszkopt przygotowanym ponczem i dodajcie połowę kremu (10) (11). Połóżcie drugi blat, dodajcie poncz i wyłóżcie drugą połowę kremy. Powierzchnię kremu wyrównajcie i wykonajcie wzorek na całej powierzchni ciasta. Brzdąca włóżcie do lodówki na kilka godzin. Gotowe.
(12)

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast soku z cytryny do ponczu możecie użyć wytypowany alkohol w ilości wg uznania.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE