PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-03-29

Ciasto Dyplomatka ( Torta Diplomatica)

Ciasto Dyplomatka ( Torta Diplomatica)
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma 20x 25 cm
 
Przeczytaj również: Spaghetti z sosem pomidorowym z bazylią

Ciasto Dyplomatka ( torta diplomatica) to włoski klasyk cukiernictwa. Deser składa się z 2 warstw ciasta francuskiego, warstwy biszkoptu nasączonego mieszanką syropu cukrowego z likierem alkermes lub rumem oraz kremu cukierniczego. Gotowy deser oprósza się cukrem pudrem. Do przygotowania kremu cukierniczego użyłam innej niż dotychczas stosowanej metody, która nie wymaga użycia miksera. Proporcję składników przygotowałam dla 1 rulonu gotowego ciasta francuskiego, które ma wymiar po rozwinięciu 40x 25 cm, co po przekrojeniu daje wymiar gotowego deseru 20x 25 cm. Wykonując ciasto z 2 rulonów ciasta ilości składników należy podwoić. Deser najlepiej kroić przy pomocy noża z ząbkami, który najlepiej poradzi sobie z ciastem francuskim. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na krem
 
 
składniki do nasączenia biszkoptu
 
 
składniki na biszkopt
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie biszkoptu: rozbijcie jajka i oddzielcie białka od żółtek. Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywną pianę dodając stopniowo podczas ubijania cukier (1) Następnie kontynuując ubijanie dodawajcie żółtka (2). Mąkę ziemniaczaną wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i dodajcie ją do masy (3). Wymieszajcie ciasto.

Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Formę o wymiarze 15x 13 cm lub wymiarze zbliżonym, wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie do niej ciasto (4). Biszkopt musi się piec przez 20 minut lub do suchego patyczka. Przygotowanie kremu cukierniczego: w miseczce wymieszajcie dokładnie mąkę z połową ilości cukru (5). Do garnka wlejcie mleko, śmietanę dodajcie resztę ilości cukru oraz startą skórę z połowy cytryny. Mleko doprowadźcie do wrzenia. Następnie zredukujcie pod mlekiem gaz do minimum i z jego części odejmijcie taką jego ilość, aby w połączeniu z przygotowaną mieszanką mąki i cukru utworzyła się gęsta papka (6). Rozmieszajcie ją dokładnie rózgą

i dodajcie żółtka (7). Całość wymieszajcie i dodajcie do gotującego się mleka (8). Krem energicznie mieszajcie, aby nie powstały grudki, i gotujcie do momentu kiedy krem się zagotuje. Gotowy krem przełóżcie do czystego naczynia i przykryjcie jego powierzchnię folią spożywczą, co zapobiegnie powstaniu kożucha. Krem pozostawcie do wystudzenia. Przygotowanie ciasta francuskiego: ciasto rozwińcie i przetnijcie na pół w połowie dłuższego boku. Następnie przy pomocy widelca wykonajcie w cieście nakłucia (9). Ciasto przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóżcie je do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 20 minut. Przygotowanie syropu: do wody dodajcie cukier, wodę zagotujcie i pozostawicie do wystudzenia. Następnie dodajcie likier lub rum.

Składanie deseru: biszkopt pokrójcie na 1-1,5 cm paski (10). Pierwszą warstwę ciasta francuskiego pokryjcie połową przygotowanego kremu (11). Na całej powierzchni ułóżcie plastry biszkoptu (12).   

Teraz biszkopt mocno nasączcie przygotowana miksturą i wyłóżcie na biszkopt pozostały krem (13) (14). Całość przykryjcie drugą warstwą ciasta francuskiego i dociśnijcie je lekko (15). Gotowy deser przykryjcie folia spożywczą i włóżcie do lodówki na całą noc. Przed podaniem deser pokrójcie w kostki i oprószcie je cukrem pudrem.    

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE