PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-11-20

Ciasto Wiewiórka

Ciasto Wiewiórka
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 34x 22 cm
 
Przeczytaj również: Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Przepis na ciasto wiewiórka należy do kategorii ciasto bardzo łatwych, i składa się ze składników, które wiewiórki lubią. A wiewiórki najbardziej lubią: orzechy, jabłka, rodzynki i czekoladę. Niektóre lubią też żurawinę, którą bez problemu możecie również dodać do ciasta, zmniejszając na przykład ilość rodzynek w przepisie. Możecie użyć wszystkie rodzaje orzechów jakie lubicie- wiewiórki zaakceptują każdy Was wybór.
Tak jak pisałam wcześniej przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Po ubiciu ciasta wystarczy wszystkie pozostałe składniki przepisu dodać do ciasta i całość zamieszać. Kakao jest składnikiem opcjonalnym. Ja go dodałam, aby tylko przyciemnić ciasto. Przepis na ciasto wiewiórkę przygotowałam na konkurs “Piątek Pieczenia Początek”, którego jestem też animatorką. Do wykonania przepisu użyłam mąkę Basia Tortową Extra, typ 405. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji. 

•Składniki•

 
składniki na ciasto wiewiórkę
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuje rozpocząć od obrania z łupin jabłek i ich pokrojenia na średniej wielkości kostki. Rodzynki zalejcie gorącą wodą. Orzechy rozdrobnijcie na mniejsze kawałki- ja użyłam blendera. Czekoladę pokrójcie w kosteczki. Do miski wybijcie jajka. Dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie. Kiedy masa już trochę urośnie- rozpocznijcie dodawać cukier (1). Nie przerywając ubijania dodajcie olej oraz jogurt (2) (3). Masa jajeczna po ubiciu powinna być jasna. 

Teraz dodajcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia (4). Przy użyciu miksera, połączcie z sobą składniki (5). Dodajcie resztę składników przepisu, czyli jabłka (6),

rozdrobnione orzechy, rodzynki ( bez wody),  czekoladę, przyprawę korzenną (7) (8) (9) 

i kakao, jeśli używacie (10). Całość wymieszajcie łyżką, a następnie wyłóżcie do natłuszczonej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównajcie łyżką powierzchnię ciasta (11). Pieczenie: Ciasto wstawcie do nagrzanego piekarnika 180 stopni, bez termoobiegu, środkowa półka. Ciasto musi się piec ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczone i zimne ciasto oprószcie cukrem pudrem (12).


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE