PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-09-14

Ciasto Zebra

Ciasto Zebra
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: tortownica 24-26 cm
 
Przeczytaj również: Makaron z tuńczykiem i brokułem

Polecam Wam upieczenie ciasta zebra. Ciasto wg tego przepisu to ciasto biszkoptowe z dodatkiem oleju, a to oznacza, że długo pozostaje wilgotne. Jak sami się przekonacie wykonanie ciasta nie jest trudne. W 15-20 minut uporacie się z jego przygotowaniem, potem już tylko pieczenie. Najlepiej jeśli składniki będą mieć temperaturę pokojową. 
Niewątpliwą atrakcją jest fajny pasiasty wzorek ciasta. Pasków będzie tym więcej im więcej przemieszacie oba kolory ciasta. Polecam również do smaku dodać armat. Mój ulubiony dla ciasta zebra to cytrynowy lub pomarańczowy. Możecie dodać startą skórkę z cytrusów lub posiłkować się kupnym aromatem. Do wykonania przepisu użyłam min. Mąki Tortowej Extra Basia. Serdecznie polecam ten przepis i zapraszam na jego szczegóły oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 

•Przygotowanie•

Białka oddzielcie od żółtek. Do białek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ubijanie (1). Kiedy białka już “urosną” rozpocznijcie dodawać cukier. a następnie żółtka (2) (3).

Do napowietrzonej, jasnej masy dodajcie przesianą mąkę tortową ( 370 g) oraz proszek do pieczenia (4). Wymieszajcie masę przy pomocy miksera. Teraz dodajcie szklankę oleju i znów wszystko wymieszajcie mikserem (5). Następnie dodajcie szklankę wody i ponownie wymieszajcie całość mikserem (6).

Ciasto podzielcie na pół. Do jednej połowy dodajcie 3 łyżki mąki tortowej ( 30 g) (7), a do drugiej- 3 łyżki kakao (8). Wymieszajcie obie masy mikserem lub rózgą. Tortownicę wysmarujcie masłem, oprószcie mąką lub wysmarujcie tłuszczem i wyłóżcie ją papierem do pieczenia- jak jest Wam wygodniej. Do formy dodawajcie na przemian po 1-2 łyżki każdej z mas. Rozpoczynajcie wykładnie masy zawsze od środka formy, wówczas wychodzą najbardziej symetryczne wzorki (9). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 170-180 stopni, bez termoobiegu, pieczenie góra- dół. Ciasto zebra musi się piec przez ok. 60 minut lub do suchego patyczka. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE