PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-10-31

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 27x 20 cm
 
Przeczytaj również: Sałatka jarzynowa

Proponuję przepis na łatwe ciasto bananowe. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy zblenować banany, dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać. W przepisie wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą, gdyż dobrego błonnika nigdy dość. Możecie użyć inną mąkę. Przepis jest robiony trochę na oko, a to oznacza, że jeśli masa ciasta jest zbyt gęsta wystarczy dodać odrobinę mleka, z kolei jeśli jest zbyt rzadka wystarczy dodać więcej mąki. Warto spróbować surowe ciasto i sprawdzić czy jest wystarczająco słodkie. W razie potrzeby można dodać cukru. Wagę bananów 800 g ( 4 sztuki) podaję wraz ze skórką. Do wykonania ciasta bananowego polecam użyć mocno dojrzałe banany. Banany niedojrzałe powodują że ciasto po upieczeniu ma specyficzny zapach, który może przeszkadzać, aczkolwiek po 1 dniu ten aromat się ulatnia.
Do ciasta możecie dodać takie dodatki jakie lubicie. Ja dodałam orzechy i migdały; polecam również min. rodzynki i żurawinę,  Upieczone ciasto dosmaczyłam i udekorowałam polewą czekoladową. Bardzo polecam, zapraszam na szczegóły przepisu oraz na film z mojej kuchni.

•Składniki•

 
składniki na ciasto bananowe
 
 
składniki na polewę czekoladową
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od zmielenia orzechów i migdałów. Do miski dodajcie pokrojone banany, jajka, mleko (1) (2) (3)

i cukier (4). Można użyć zwykły cukier. Całość zblendujcie, następnie dodajcie 3-4 łyżki kakao (5), w zależności od smaku ciasta. Dodajcie mąkę i proszek do pieczenia (6). Całość wymieszajcie rózgą do połączenia się składników. 

Na koniec dodajcie zmielone orzechy i znów wymieszajcie (7) (8). Ciasto wyłóżcie do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na wierzch można dodać pokruszone orzechy. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni, bez temoobiegu, pieczenie góra- dół. Ciasto bananowe musi się piec przez ok. 30-40 minut lub do suchego patyczka. Wykonanie czekolady: czekoladę połamcie w kostki, dodajcie śmietanę i całość podgrzewajcie do momentu rozpuszczenia się czekolady i zgęstnienia polewy. Gotową polewą udekorujcie ciasto bananowe (9).


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE