PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-11-12

Ciasto cytrynowe Chiffon Cake

Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 2-2,5 litra
 
Przeczytaj również: Bresaola z rukolą i parmezanem

Chiffon cake ( wym. szifon kejk) to przepis zaczerpnięty z amerykańskiej tradycji kulinarnej, z kolei słowo chiffon to po francusku znaczy – szyfon, czyli bardzo zwiewny materiał używany na eleganckie sukienki. Chiffon cake to najbardziej PUSZYSTE i wilgotne ciacho jakie kiedykolwiek, do tej pory, miałam okazję spróbować. Je trzeba zrobić, aby samemu się przekonać o czym piszę laugh
Dodatkowo, zaletą tego wypieku jest niesamowita łatwość jego wykonania, a to oznacza, że wystarczy proste składniki połączyć przy pomocy rózgi kuchennej i dodać do tego ubite na sztywno białko. Chiffon cake najłatwiej jest zrobić w postaci cytrynowej, gdyż składniki na jego wykonanie bez trudy znajdziecie w domu czy na półce sklepowej. Ciasto cytrynowe chiffon cake upiekłam w formie do babki.
Przepis uczestniczy w konkursie “Piątek Pieczenia Początek” Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji. 

•Składniki•

 
składniki na ciasto chiffon cake
 
 
składniki na lukier
 
 

•Przygotowanie•

Żółtka oddzielcie od białek. Cytrynę sparzcie gorącą wodą, aby pozbyć się konserwantów; skórkę cytryny zetrzyjcie i wyciśnijcie z niej sok. Do miski dodajcie suche składniki, czyli mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia (1). Wszystko dokładnie zmieszajcie przy pomocy rózgi kuchennej. Teraz dodajcie do miski składniki mokre: wodę, olej- ponownie wszystko wymieszajcie rózgą (2) (3),

i dodajcie żółtka (4), i znów wszystko wymieszajcie energicznie rózgą (5) Na koniec dodajcie przygotowaną startą skórkę oraz sok z cytryny- ostatnie wymieszanie. Do białek dodajcie szczyptę soli i białka ubijcie na sztywno (6).     

Ubite białka dodajcie do zrobionej wcześniej masy z żółtkami (7). Wszystko delikatnie wymieszajcie i przełóżcie do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Jeśli używacie formę silikonową można tę czynność pominąć (8). Pieczenie: 170 stopni, pieczenie góra- dół, bez termoobiegu, środkowa półka. Czas pieczenia do suchego patyczka, czyli ok. 50 min (9). Upieczony chiffon cake pozostawcie w formie do całkowitego wystudzenia. Leciutko opadnie. Następnie przy pomocny noża oddzielcie ciasto od formy i wyłóżcie ciasto na talerz.

Przygotowanie lukru: do cukru pudru dodajcie sok z cytryny oraz niewielką ilość gorącej wody (10). W razie konieczności zawsze można dodać więcej wody. Energicznie wymieszajcie składniki. Lukrem ozdóbcie ciasto (11). Jako dekoracja mogą posłużyć plasterki cytryny (12).


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE