PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-08-09

Ciasto drożdżowe

ciasto drożdżowe z owocami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 130 min
Ilość porcji Ilość porcji: forma 28x 23 cm
 
Przeczytaj również: Pasta z makreli z twarogiem

Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na ciasto drożdżowe, który polecam używać kiedy będziecie mieć ochotę na placek drożdżowy z owocami i kruszonką. Przepis jest rodzinny, otrzymałam go od mojej mamy, ta z kolei od swojej siostry. Przepis ma swoją historię i mój osobisty wkład, polegający na tym, że przez 40 lat marudziłam mojej mamie, że ciasto jest zbyt wysokie i żadne usta go nie obejmują. Wyzwaniem dla mojej mamy było zmodyfikowanie przepisu. Najważniejsze, to podjąć ryzyko i zabrać się do dzieła, a to że czekałam 40 lat na nowy przepis…. szczerze powiedziawszy zleciało, że nawet się nie obejrzałam. Modyfikacja przepisu dokonana przez moją mamę polega na zredukowaniu wszystkich składników, oprócz składników na kruszonkę, o 50 % laugh W rezultacie ciasto drożdżowe ma przyjazną wysokość wynosząca około 4 cm przy blasze o wymiarach 40x 24 cm. Zaletą przepisu jest również to, że ciasto drożdżowe samo się robi, czyli fermentuje, rośnie i jednocześnie odpoczywa, czyli po prostu garuje. Zapraszam na szczegóły tego garowania. Zobaczcie również wideo tego przepisu w wersji z brzoskwiniami.


•Składniki•

 
Składniki na ciasto
 
 
Składniki na kruszonkę
 
 
Owoce
 
 

•Przygotowanie•

Pamiętajcie, że najważniejszą sprawą w tym przepisie jest kolejność dodawania składników. Tak więc do miski dodajcie najpierw pokruszone świeże drożdże (1). Następnie dodajcie cukier (2) oraz wybijcie i dodajcie jaja (3).

Teraz dodajcie letnie mleko (4) oraz olej (5). Mąkę przesiejcie, aby została napowietrzona i dodajcie ją do pozostałych składników (6).

Na samym końcu jeszcze tylko szczypta soli (7) i całość można przykryć talerzem lub ręcznikiem i odstawić do garowania na 90 minut (8). Po tym czasie ciasto będzie wyglądało jak na powyższej wizualizacji (9).

Teraz wyróbcie ciasto do połączenia się składników przy pomocy robota z zamontowanym hakiem. Zajmie Wam to około 3-5 minut (10). Możecie ciasto wymieszać również przy pomocy łyżki. Gotowe ciasto wyłóżcie na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadźcie je równomiernie na całej jej powierzchni (11). Teraz dodajcie owoce. Ja użyłam domowej konfitury mojej mamy z czarnej porzeczki (12).

W czasie kiedy ciasto garuje zróbcie kruszonkę, czyli wszystkie składniki kruszonki włóżcie do półmiska i rozetrzyjcie je dłońmi do momentu, kiedy uformują się kuleczki (13). Teraz  kruszonkę dodajcie na wierzch ciasta (14). Nastawcie piekarnik na 150 stopni z funkcją termoobiegu. Ciasto drożdżowe musi się piec przez 30-40 minut (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jajka do wykonania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową.

Zamiast porzeczek możecie użyć rabarbaru. Rabarbar obierzcie ze skórki, pokrójcie na kawałki, zasypcie cukrem i przesmażcie do momentu kiedy puści sok, a następnie odsączony z soku rabarbar dodajcie do ciasta. Jeśli wolicie rabarbar w wersji kwaśnej, wówczas po prostu obierzcie go ze skórki, pokrójcie na kawałki i dodajcie do ciasta. Kawałeczki rabarbaru można również wcisnąć do środka ciasta. Możecie użyć również truskawek. Truskawki wystarczy tylko umyć, większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki i dodać na wierzch ciasta.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE