PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-16

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 130 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 28x 23 cm
 
Przeczytaj również: Ciasto półkruche na jogurcie

Zapraszam na wiosenną wersję ciasta drożdżowego czyli ciasto z rabarbarem.
Ciasto drożdżowe przygotowałam moją ulubioną metodą garowania, która wymaga minimum pracy. Po dodaniu wszystkich składników ciasta do miski wystarczy poczekać 90 minut w czasie których zadziała kuchenna alchemia, zrobić kruszonkę i pokroić rabarbar. Do wymieszania ciasta można użyć łyżki lub robota. 

Ciasto drożdżowe według tego przepisu jest niezawodne, bardzo dobre w smaku, łatwe i można go łączyć z wszystkimi ulubionymi owocami. Naprawdę bardzo polecam i zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 
składniki na ciasto drożdżowe
 
 
składniki na kruszonkę
 
 
owoce
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta: najważniejsze jest, aby składniki dodawać do miski według wyznaczonej kolejności, a zatem dodajcie pokruszone świeże drożdże (1), następnie dodajcie cukier (2) oraz wybijcie i dodajcie jaja (3).

Teraz dodajcie letnie mleko (4) olej (5) oraz przesianą mąkę (6).

Na samym końcu jeszcze tylko szczypta soli (7). Miskę lub dzieżę robota przykryjcie talerzem i odstawcie do garowania na 90 minut (8). Ciasto po 90 minutach (9).

W czasie kiedy ciasto garuje, umyjcie, obierzcie ze skórki rabarbar i pokrójcie go na kawałki (10). Zróbcie również kruszonkę, czyli wszystkie składniki na kruszonkę włóżcie do półmiska i rozetrzyjcie je dłońmi do momentu, kiedy uformują się kuleczki (11). Po wskazanym czasie wyróbcie ciasto do połączenia się składników przy pomocy robota z zamontowanym hakiem. Bez żadnego problemu ciasto możecie również wymieszać drewnianą łyżką. Zajmie Wam to tylko kilka chwil (12).

Gotowe ciasto wyłóżcie na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia i dodajcie pokrojony rabarbar, a następnie przygotowaną kruszonkę (13) (14). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 150 stopni z funkcją termoobiegu. Ciasto drożdżowe musi się piec przez 30-40 minut lub do suchego patyczka (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Najlepiej jeśli składniki użyte do zrobienia ciasta drożdżowego będą mieć temperaturę pokojową.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE