Wczesną wiosną przygotowuję ciasto drożdżowe z rabarbarem, z kolei wczesną jesienią obowiązkowo sięgam po śliwki węgierki. Przepis na drożdżówkę, jest zawsze tan sam- łatwiutki, który każdemu się uda. Co należy zrobić, aby osiągnąć sukces ? Bardzo niewiele, wystarczy do miski włożyć składniki przepisu na ciasto w określonej kolejności, odczekać 90 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować i ciasto “ zakwitnie” Przed pieczeniem wystarczy składniki wymieszać, dodać owoce i zrobić kruszonkę.
Ciasto drożdżowe według tego przepisu jest wilgotne, pyszne, po prostu takie jakie powinno być. Do wykonania przepisu wykorzystałam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu, który ilustruję filmem z lata- czyli drożdżówką z brzoskwiniami. Serdecznie polecam
Przygotowanie ciasta drożdżowego: do miski dodajcie pokruszone świeże drożdże (1), cukier (2) oraz wybijcie jajka (3).
Dodajcie letnie mleko (4), olej (5), mąkę (6),
oraz szczyptę soli (7). Miskę przykryjcie talerzem i pozostawcie ją w temperaturze pokojowej na 90 minut. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszajcie łyżką do połącznia się składników (8) i wyłóżcie na blaszkę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułóżcie połówki śliwek (9).
Przygotowanie kruszonki: do roztopionego masła dodajcie pozostałe składniki na kruszonkę (10). Wyróbcie dłońmi kruszonkę. Jak sami się przekonacie, składniki szybko się połączą i utworzą grudeczki. Gotową kruszonkę wyłóżcie na owoce (11). Piecznie: nastawicie piekarnik na 150 stopni + funkcja termoobieg. Ciasto musi się piec przez 30-40 minut. Alternatywnie ustawcie temperaturę na 170-180 stopni BEZ termoobiegu (12). Po tym czasie pieczenia- ciasto drożdżowe ze śliwkami jest gotowe.