PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-09-27

Ciasto dyniowe z kawałkami czekolady

Ciasto dyniowe z kawałkami czekolady
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 18 cm
 
Przeczytaj również: Krem z porów i ziemniaków z białą kiełbasą

Proponuję Wam przepis na domowe ciasto dyniowe. Zaletą przepisu jest to, że jest bardzo prosty oraz jest naprawdę udanym połączeniem dyni, czekolady oraz aromatu pomarańczowego. Ten ostatni wymieniony przeze mnie składnik kocha zarówno dynia jak i czekolada.
Wielbiciele deserowej czekolady, zapewne docenią fakt, że czekolada nie rozpuściła się w cieście i można się nią cieszyć w każdym kęsie deseru. Ciasto przygotowuje się z surowej dyni. Dyni nie musicie wcześniej ani piec czy gotować. Dzięki dodatkowi oleju ciasto dyniowe jest wilgotne. Deser polecam jako słodkie śniadanie oraz do popołudniowej kawki.
Przygotowania ciasta zajmie Wam około 20 minut, następnie już tylko pieczenie i ciasto jest gotowe. Przepis przygotowałam dla formy o średnicy 18 cm. Jeśli nie posiadacie takiej formy lub po prostu chcecie wykonać ciasto w większej lub mniejszej ilości, zerknijcie do przelicznika form.
Zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Dynię obierzcie ze skórki, odważcie wskazaną w przepisie jej ilość i pokrójcie dynię na mniejsze kawałki. Surową dynię drobniutko posiekajcie przy pomocy blendera. Następnie dodajcie mleko i kontynuujcie siekanie do momentu kiedy otrzymacie puree (1) (2). Żółtka oddzielcie od białek (3).   

Żółtka ubijcie z cukrem na jasną masę (4). Następnie dodajcie przygotowane puree oraz startą skórkę z pomarańczy (5) (6).

Kontynuując ubijanie dodajcie olej (7), a następnie mąkę i proszek do pieczenia (8). Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia się składników. Teraz dodajcie do białek szczyptę soli i ubijcie je na sztywno. Ubite białko dodajcie do masy (9)

i masę wymieszajcie łyżką (10). Na koniec dodajcie draże czekoladowe lub pokrojoną na kawałeczki czekoladę i ostatecznie wymieszajcie masę (11). Formę wysmarujcie masłem, oprószcie mąką i przełóżcie do niej surowe ciasto (12). Pieczenie. Nastawicie piekarnik na 180 stopni. Ciasto dyniowe z kawałkami czekolady musi się piec przez 50 minut lub do suchego patyczka.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Pomarańczę, przed starciem skórki, sparzcie dwukrotnie gorącą wodą aby pozbyć się konserwantów.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE