PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Ciasto francuskie z warzywami i szynką

ciasto francuskie z nadzieniem z warzyw, szynki i sera mozarella
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1 sztuka
 
Przeczytaj również: Pieczone bataty z figami i serem

Dziś propozycja przepisu na ciasto francuskie z warzywami, szynką i serem mozzarella w postaci rolady. Dobór warzyw jest całkowicie dowolny, polecam jednak używanie warzyw sezonowych. W mojej roladzie z ciasta francuskiego przemyciłam szparagi, cukinię i marchew. Wszystkie warzywa poddałam krótkiej obróbce termicznej, w przypadku cukinii, po prostu położyłam ją na grill. Najmniej dodałam marchwi. Marchew- konsumowana na surowo, tak ad hoc lub w sałatkach jest przyjemna i odświeżająca. Jednak po ugotowaniu jej naturalna słodycz może skutecznie zakłócić smak wytrawnej rolady. Szparagi gotowałam krótko, tak aby łodygi pozostały chrupiące. Smak nadzienia podkręciłam plasterkami szynki, a teksturę nadzienia wzbogaciłam serem mozzarella, która oczywiście po upieczeniu stała się pysznie ciągnąca. Tak powstała wiosenna rolada.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Proponuję rozpocząć od przygotowania składników. Ser mozzarella pokrójcie na plastry (1). Szparagi musicie obrać z łupin (2) i wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 6 minut (3).

Cukinię pokrójcie na 2 mm plastry i połóżcie na grilla, grillujcie je po 2 minuty na każdej stronie (4). Marchew najpierw musicie oczyścić a następnie przy pomocy obieraczki potnijcie ją na cieniutkie plastry (5). Na patelni wlejcie kilka kropel oliwy EV. Dodajcie marchew oraz pół szklanki wody i szczyptę soli (6).

Duście marchew przez 1-2 minuty, do momentu, kiedy "spiralki" się wyprostują, ale marchew zachowa swoją chrupkość (7). Składanie ciasta: rozłóżcie rólon ciasta francuskiego. Najpierw połóżcie marchew (8), następnie plastry cukinii (9).

Posypcie teraz całość warstwą tartej bułki (10), dodajcie natkę pietruszki lub inne ulubione zioła. Wierzch skropcie oliwą z oliwek (11). Teraz połóżcie przygotowane i wystudzone szparagi. Jeśli szaragi są zbyt grube, rozetnijcie je wzdłuż (12).

Następnie dodajcie kilka plasterków ulubionego gatunku szynki (13). Na samym końcu połóżcie plasterki sera mozzarella (14). Jest wiele sposobów na zamknięcie rolady. Jeden z nich to złożenie ciasta francuskiego w kopertę wg sposobu pokazanego na wizualizacjach (15) (16) (17).

Wierzch rolady posmarujcie rozkłóconym jajkiem, wodą lub mlekiem (17).  Rolada musi się piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni z termoobiegiem przez 20 minut (18)

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE