PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Ciasto jogurtowe o cytrynowym aromacie

bardzo puszyste i aromatyczne ciasto jogurtowe
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji Ilość porcji: keksówka 25x 12 cm
 
Przeczytaj również: Jajka faszerowane z tuńczykiem

Przepis na ciasto jogurtowe należy do kategorii ciast bardzo łatwych i bardzo szybkich do wykonania. Ryzyko że coś pójdzie nie tak jest naprawdę znikome. Osoby które lubią słodkie śniadania będą również ukontentowane propozycją zrobienia ciasta jogurtowego. Jest to idealny kawałek ciacha do porannej kawy, które można zjeść nawet w biegu, w końcu ciasto jest bez kremu. Ciasto jogurtowe jest puszyste i wilgotne, a jeśli dodać do niego również skórkę cytrynową to jest już prawdziwy szał. Aby nie być gołosłownym polecam wykonać następujące doświadczenie: gotowe i wystudzone ciasto umieścić w lodówce, można nawet przykryć je folią spożywczą. Po jakimś czasie otworzyć drzwi lodówki. Przywita Was piękny cytrynowy aromat. Kto wie może komuś przyjdzie na myśl przenieść się na jakiś czas do lodówki wink

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do naczynia, w którym będziecie ubijać ciasto, wybijcie całe jajka (1). Rozpocznijcie ubijanie ciasta, stopniowo dodając cukier (2). Ubijajcie do momentu kiedy ciasto stanie się jasne i napowietrzone. Następnie zredukujcie obroty do minimum i zacznijcie dodawać do ciasta łyżce jogurtu (3).

Po jogurcie zacznijcie dodawać olej (4). Kiedy olej się wchłonie, zetrzyjcie skórkę z cytryny i dodajcie ją do masy ciasta. Pamiętajcie, aby cytrynę sparzyć dwukrotnie w celu zmycia konserwantów (5). Na samym końcu zmieszajcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli (6).

Dodajcie te składniki do ciasta i całość wymieszajcie aplikując do tego niskie obroty robota (7). Keksówkę natłuśćcie dobrze masłem, wlejcie do niej ciasto (8). Ciasto jogurtowe z cytrynowym aromatem musi się piec w temperaturze 170 stopni przez 50 minut lub do suchego patyczka (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Do wykonania ciasta jogurtowego możecie użyć dowolnego ulubionego jogurtu nawet jogurtu typu greckiego. W przypadku tego ostatniego ciasto będzie ciut cięższe. 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE