PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-10-17

Ciasto kruche z owocami i bezą

Ciasto kruche z owocami i bezą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 34x 22 cm
 
Przeczytaj również: Krem z kalafiora

Przedstawiam Wam uniwersalny przepis na ciasto półkruche z owocami i bezą. Ciasto półkruche wykonałam z mąki krupczatki i wykorzystałam do tego sposób który ostatnio preferuję- najłatwiejszy.
W przepisie użyłam wiśnie; można użyć takie owoce jakie macie pod ręką. W przypadku owoców mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić na sitku, po to aby pozbyć się soku i wody- w przeciwnym wypadku ciasto “popłynie”. Resztę soku wchłonie mąka ziemniaczana. Jeśli używacie świeżych owoców pamiętajcie, aby również dodać mąkę ziemniaczaną. 
Sekretnym składnikiem który dodałam do wiśni jest przyprawa do piernika. Patent sprawdzony, piękne połączenie, nie wahajcie się go skopiować. Beza. Chciałam aby była dostojna, dlatego poświęciłam dodatkowe jajko i bezę wykonałam z 5 białek. Nie trzeba się bać wykonania bezy. Zasada jest bardzo prosta. Należy ubić białka dodając do nich cukier w ilości dwukrotnie większej od masy białek. Moje białka ważyły w sumie 180 g dlatego do wykonania bezy użyłam 360 g cukru. Jeśli nie macie wagi możecie skorzystać z mniej precyzyjnej metody, przyjmując, że białko średniej wielkości jajka to 30 g, a następnie podwoić ilość cukru- 1 łyżka cukru to 12 g. Więcej o idealnych bezach piszę TUTAJ. Tym razem zrobiłam bezę o aromacie waniliowym- pyszna!
Zachęcam wszystkich do wykonania tego przepisu i wzięcia udziału w konkursie pt: “ Piątek pieczenia początek” [link] Do wygrania są fantastyczne nagrody, zerknijcie TUTAJ Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji. A oto szczegółu mojego przepisu.

•Składniki•

 
skladniki na ciasto półkruche
 
 
skladniki na bezę
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Ciasto półkruche: pracę proponuję rozpocząć od roztopienia i wystudzenia masła. Do miski dodajcie wskazane w przepisie składniki (1) (2) (3).

Najpierw wszystko wymieszajcie łyżką, a następnie składniki wyłóżcie na stolnicę i wyrabiajcie je do ich połączenia (4). Jeśli ciasto się na klei, nie podałam wagi żółtek, wówczas dodajcie 1-2 łyżki zimnej wody- to zawsze pomaga (5). Ciasto rozwałkujcie na wielkość formy pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia (6)

i wraz z papierem przenieście je do formy (7). Możecie również ciastem wykleić formę- jak jest Wam wygodniej. Teraz ciasto należy podpiec. Pieczenie: ustawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto włóżcie do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, bez termoobiegu, środkowa półka, na ok.15 minut lub do momentu kiedy ciasto się ładnie zarumieni. Przygotowanie bezy: do białek w temperaturze pokojowej dodajcie szczyptę soli. Rozpocznijcie ubijanie. Kiedy białko “urośnie”, zacznijcie dodawać cukier (8). Białko musicie ubijać do momentu kiedy staną się sztywne i lśniące. Na koniec dodajcie kilka kropel aromatu waniliowego oraz mąkę ziemniaczaną (9). Kontynuujcie jeszcze ubijanie przez kilka sekund do połączenia się składników.   

Przygotowanie owoców: mrożone owoce rozmroźcie na sitku. Sok nie będzie potrzebny. Do owoców dodajcie mąkę ziemniaczaną i całość wymieszajcie (10).Składanie ciasta: na podpieczone ciasto ( może być gorące) wyłóżcie wiśnie, wiśnie oprószczcie przyprawą korzenną do piernika oraz wyłóżcie przygotowaną bezę (11) (12). Pieczenie: ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego na 160-170 stopni, bez termoobiegu, środkowa półka. Ciasto musi się piec ok. 40 minut lub do momentu kiedy beza się zarumieni. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE