PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-01-05

Ciasto na pierogi ze szpinakiem

Ciasto na pierogi ze szpinakiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1 porcja
 
Przeczytaj również: Ciasto drożdżowe

Dziś z cyklu przepisów technicznych przedstawiam Wam przepis na ciasto ze szpinakiem. Tak przygotowane ciasto można wykorzystać do przygotowania pierożków ravioli i pierogów. Ciasto z dodatkiem szpinaku polecam również na lasagne. Ciasto można również pokroić na wstążki i podawać z ulubionym sosem do makaronu. 
Do przygotowania ciasta szpinakowego zawsze wykorzystuję siekany szpinak mrożony. Szpinak rozmrażam na patelni i wygotowuję ze niego jak największą ilość wody. Ilość szpinaku w cieście zależy od Was. Ja do 200 g mąki dodałam około 100 g zamrożonego szpinaku. Po odparowaniu wody masy oczywiście ubyło.
Ciasto na pierogi wykonałam swoją ulubioną metodą, czyli na 100 g mąki dodałam 1 jajko. Nigdy nie daje się usunąć całkowicie wody ze szpinaku, zatem koniecznym będzie dodanie dodatkowych gram mąki, aby ciasto nie było zbyt luźne. Ciasto szpinakowe na pierogi wyszło idealnie. Sprężyste, ale nie gumowate, oczywiście to zasługa połączenia mąki, białka w tym przypadku w postaci dodatku jajek oraz oliwy. Więcej informacji na temat ciasta na pierogi i roli w nim białka znajdziecie w dedykowanym wpisie. Zerknijcie TUTAJ. Do wykonanania przepisu użyłam min. Mąkę Poznańską Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania szpinaku. Mrożony siekany szpinak rozmroźcie na patelni i kontynuując podgrzewanie wygotujcie z niego jak największą ilość wody. Szpinak pozostawicie do wystudzenia. Na stolnicę dodajcie mąkę (1). Do smaku dodajcie szczyptę soli oraz przygotowany szpinak (2) (3).

Teraz dodajcie oliwę oraz wybijcie jajka (4) (5). Wyrabiajcie ciasto do momentu kiedy stanie się gładkie (6). Przed dalszym użyciem, polecam ciasto umieścić na pół godziny w woreczku foliowym, aby odpoczęło, czyli aby utworzyła się siatka glutenowa, która gwarantuje ciastu sprężystość.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Teraz skoro macie już przepis na ciasto szpinakowe, proponuję je wykorzystać na przykład do wykonania klasycznych ravioli z serkiem ricotta lub farszem dyniowym. Ja już przetestowałam- boskie są te domowe pierożki laugh

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE