PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Ciasto półkruche

ciasto półkruche
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Makaron z rukolą w sosie pomidorowym

Być może ktoś zadaje sobie pytanie jaka jest różnica pomiędzy ciastem kruchym a ciastem półkruchym. Oba rodzaje ciast wykonuje się z 4 podstawowych składników jakimi są mąka, cukier, masło i jaja. W wersji wytrawnej cukier zostaje pominięty. Jak to się jednak zwykło mawiać, że "diabeł tkwi w szczegółach" i okazuje się że tym szczegółem jest chemiczny spulchniacz ciasta w postaci proszku do pieczenia, który obligatoryjnie dodawany jest do ciasta półkruchego. Dla uzyskania maksymalnej delikatności ciasta półkruchego, oprócz masła dodawane są inne tłuszcze, w zależności od przepisu, w postaci gęstej śmietany, smalcu lub na przykład tłustego jogurtu. Warto również zwrócić uwagę, że kurze białko, które nie jest sugerowane w przypadku ciasta kruchego, gdyż  powoduje że ciasto twardnieje, za to jest białko dozwolone jest dodawać do ciasta półkruchego. Na koniec kwestia przechowywania. Otóż niska temperatura powoduje, że gotowe ciasto kruche twardnieje, z kolei dla ciasta półkruchego niska temperatura ma wpływ obojętny.

Kwestie wspólne dla ciasta kruchego i półkruchego:

  • metoda wykonania polegająca na dokładnym połączeniu składników oraz ich schłodzeniu przed dalszym użyciem.
  • użycie cukru pudru lub drobnego cukru- konieczność wynikająca z krótkiego czasu wyrabiania
  • możliwość aromatyzowania ciasta przy pomocy takich składników jak na przykład: wanilia, cukier waniliowy, skórka cytrynowa 
  • możliwość barwienia, przy pomocy sztucznych lub naturalnych barwników
  • przeznaczenie: ciasteczka, spody ciast, ciasteczek i babeczek
  • w zależności od przepisu, konieczność/ możliwość uprzedniego podpieczenie ciasta.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Składniki ciasta półkruchego, oprócz jajka, wygodnie jest połączyć przy pomocy robota. Jeśli pojemnik blendera czy melaksera jest zbyt mały, cukier możecie dołożyć do mąki i masła później, kiedy ciasto będziecie już wyrabiać na stolnicy. A zatem plan minimalistyczny obejmuje połączenie za pomocą robota masła (1), mąki (2), proszku do pieczenia (3).

i cukru waniliowego (4). Jeśli się zmieści, dołóżcie również cukier (5). Włączcie robot na kilka sekund, aby połączyć składniki. Następnie całość wysypcie na stolnicę i wbijcie jajko (6). 

Najpierw przy pomocy łyżki połączcie składnik (7) i (8), a następnie wyróbcie ciasto ręcznie (9). Nie powinno to zabrać więcej niż kilka chwil.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE