PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-08

Ciasto półkruche na jogurcie

Ciasto półkruche na jogurcie
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Zapiekane pierogi z dynią

Byłam bardzo ciekawa jak to jest z tym ciastem półkruchym wykonanym na jogurcie.  Powiem od razu – jest bardzo dobrze. Według mnie ciasto na jogurcie jest jeszcze łatwiejsze do wykonania aniżeli tradycyjne ciasto na maśle. W praktyce praca ogranicza się do krótkiego mieszania oraz krótkiego wyrabiania. Z gotowego ciasta na jogurcie można wykonać zarówno spody do ciast jak i ciasteczka. Surowe ciasto po wyrobieniu można zamrozić i użyć wtedy kiedy będzie Wam potrzebne. Co prawda ciasto półkruche na jogurcie nie ma charakterystycznego maślanego aromatu, sądzę jednak, że na pewno takie ciasto jest ciut mniej kaloryczne, a to jest również dobra wiadomość. Dla aromatu ciasta można dodać skórkę cytrusową- ja tak zrobiłam. Jeśli chcecie porównać ten przepis z ciastem półkruchym wykonanym z dodatkiem masła zajrzyjcie TUTAJ. Z kolei jeśli macie ochotę zobaczyć co wykombinowałam z ciasta na jogurcie- kliknijcie TUTAJ.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na początku proponuję przygotować skórkę z cytryny. Cytrynę sparzcie dwukrotnie wrzątkiem po to aby usunąć z niej konserwanty. Następnie skórkę zetrzyjcie (1) i dodajcie ją do przesianej mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia (2). Do miski dodajcie jajko oraz szczyptę soli. Jajko rozkłóćcie lekko przy pomocy rózgi i dodajcie cukier (3)

Po wymieszaniu jajka z cukrem (4) dodajcie jogurt (5) i całość ponownie wymieszajcie (6).

Teraz dodajcie składniki suche (7). Najpierw wymieszajcie je z jajkiem przy pomocy łyżki (8), a następnie wyłóżcie ciasto na stolnicę, oprószoną mąką, i krótko wyrabiajcie czyli tylko do połączenia się składników (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Przed dalszym użyciem ciasto jogurtowe należy schłodzić, dlatego najlepiej jest je owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli z kolei planujecie ciasto użyć w przyszłości od razu włóżcie je do zamrażalnika.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE