PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-08

Ciasto półkruche na jogurcie

Ciasto półkruche na jogurcie
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Cannelloni z sosem bolońskim

Byłam bardzo ciekawa jak to jest z tym ciastem półkruchym wykonanym na jogurcie.  Powiem od razu – jest bardzo dobrze. Według mnie ciasto na jogurcie jest jeszcze łatwiejsze do wykonania aniżeli tradycyjne ciasto na maśle. W praktyce praca ogranicza się do krótkiego mieszania oraz krótkiego wyrabiania. Z gotowego ciasta na jogurcie można wykonać zarówno spody do ciast jak i ciasteczka. Surowe ciasto po wyrobieniu można zamrozić i użyć wtedy kiedy będzie Wam potrzebne. Co prawda ciasto półkruche na jogurcie nie ma charakterystycznego maślanego aromatu, sądzę jednak, że na pewno takie ciasto jest ciut mniej kaloryczne, a to jest również dobra wiadomość. Dla aromatu ciasta można dodać skórkę cytrusową- ja tak zrobiłam. Jeśli chcecie porównać ten przepis z ciastem półkruchym wykonanym z dodatkiem masła zajrzyjcie TUTAJ. Z kolei jeśli macie ochotę zobaczyć co wykombinowałam z ciasta na jogurcie- kliknijcie TUTAJ.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na początku proponuję przygotować skórkę z cytryny. Cytrynę sparzcie dwukrotnie wrzątkiem po to aby usunąć z niej konserwanty. Następnie skórkę zetrzyjcie (1) i dodajcie ją do przesianej mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia (2). Do miski dodajcie jajko oraz szczyptę soli. Jajko rozkłóćcie lekko przy pomocy rózgi i dodajcie cukier (3)

Po wymieszaniu jajka z cukrem (4) dodajcie jogurt (5) i całość ponownie wymieszajcie (6).

Teraz dodajcie składniki suche (7). Najpierw wymieszajcie je z jajkiem przy pomocy łyżki (8), a następnie wyłóżcie ciasto na stolnicę, oprószoną mąką, i krótko wyrabiajcie czyli tylko do połączenia się składników (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Przed dalszym użyciem ciasto jogurtowe należy schłodzić, dlatego najlepiej jest je owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli z kolei planujecie ciasto użyć w przyszłości od razu włóżcie je do zamrażalnika.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE