PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-03

Ciasto pomarańczowe z polewą czekoladową

Ciasto pomarańczowe z polewą czekoladową
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 24 cm
 
Przeczytaj również: Łosoś z młodymi warzywami

Powiem Wam prawdę- to jest bombastyczny przepis na ciasto pomarańczowe. Do wykonania przepisu wystarczy zmiksować pomarańczę, dodać mąkę, jaja, cukier, olej, proszek do pieczenia i fruu do piekarnika. Po 40 minutach wyjmuje się z piekarnika 100% ciasto pomarańczowe, które można oprószyć tylko cukrem pudrem, polać czekoladą, tak jak ja to zrobiłam lub przyrządzić lawę białego lukru i pokryć nią to wspaniałe, aromatyczne ciasto. Ten sukces z ciastem pomarańczowym podsunął mi pomysł, że można również zmiksować cytryny lub grejpfruty i będą następne bombastyczne przepisy na ciasto. Cieszy mnie również to, że przepis jest niezmiernie prosty i szybki, a takie przepisy lubię najbardziej. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.   

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
polewa czekoladowa
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta: pomarańczę zalejcie wrząca wodą, aby pozbyć się konserwantów. Nie zaszkodzi tę czynność wykonać dwukrotnie. Odetnijcie 2 przeciwległe końce pomarańczy (1), resztę owocu pokrójcie na mniejsze kawałki i umieśćcie je w pojemniku blendera (2) (3).

Pomarańcze zmiksujcie na puree. Teraz wszystkie składniki dodajcie do miski, czyli puree (4), sok  z połowy pomarańczy (5), mąkę (6)

proszek do pieczenia (7), całe jajka (8), cukier (9)

i olej (10). Wszystkie składniki wymieszajcie do ich połączenia, czyli przez około 2 minuty (11). Tak przygotowane ciasto umieśćcie w tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (12). Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 40 minut lub do suchego patyczka. Przygotowanie polewy czekoladowej: do małego garnuszka dodajcie śmietanę oraz kostki czekolady. Całość podgrzewajcie do momentu kiedy czekolada się rozpuści. Gotową polewą posmarujcie wystudzone ciasto.   

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Przepis na ciasto pomarańczowe jest trochę intuicyjny. Jeśli na przykład wyda się Wam, że surowe ciasto jest zbyt gęste, wówczas dodajcie sok z drugiej połówki pomarańczy.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE