PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-03

Ciasto pomarańczowe z polewą czekoladową

Ciasto pomarańczowe z polewą czekoladową
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 24 cm
 
Przeczytaj również: Pieczone bataty z figami i serem

Powiem Wam prawdę- to jest bombastyczny przepis na ciasto pomarańczowe. Do wykonania przepisu wystarczy zmiksować pomarańczę, dodać mąkę, jaja, cukier, olej, proszek do pieczenia i fruu do piekarnika. Po 40 minutach wyjmuje się z piekarnika 100% ciasto pomarańczowe, które można oprószyć tylko cukrem pudrem, polać czekoladą, tak jak ja to zrobiłam lub przyrządzić lawę białego lukru i pokryć nią to wspaniałe, aromatyczne ciasto. Ten sukces z ciastem pomarańczowym podsunął mi pomysł, że można również zmiksować cytryny lub grejpfruty i będą następne bombastyczne przepisy na ciasto. Cieszy mnie również to, że przepis jest niezmiernie prosty i szybki, a takie przepisy lubię najbardziej. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.   

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
polewa czekoladowa
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta: pomarańczę zalejcie wrząca wodą, aby pozbyć się konserwantów. Nie zaszkodzi tę czynność wykonać dwukrotnie. Odetnijcie 2 przeciwległe końce pomarańczy (1), resztę owocu pokrójcie na mniejsze kawałki i umieśćcie je w pojemniku blendera (2) (3).

Pomarańcze zmiksujcie na puree. Teraz wszystkie składniki dodajcie do miski, czyli puree (4), sok  z połowy pomarańczy (5), mąkę (6)

proszek do pieczenia (7), całe jajka (8), cukier (9)

i olej (10). Wszystkie składniki wymieszajcie do ich połączenia, czyli przez około 2 minuty (11). Tak przygotowane ciasto umieśćcie w tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (12). Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 40 minut lub do suchego patyczka. Przygotowanie polewy czekoladowej: do małego garnuszka dodajcie śmietanę oraz kostki czekolady. Całość podgrzewajcie do momentu kiedy czekolada się rozpuści. Gotową polewą posmarujcie wystudzone ciasto.   

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Przepis na ciasto pomarańczowe jest trochę intuicyjny. Jeśli na przykład wyda się Wam, że surowe ciasto jest zbyt gęste, wówczas dodajcie sok z drugiej połówki pomarańczy.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Bajgle
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE