PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-07-24

Ciasto z czerwoną porzeczką

Ciasto z czerwoną porzeczką
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 24 cm
 
Przeczytaj również: Schab marynowany w mleku i cebuli

Oto przepis na domowe ciasto z czerwoną porzeczką. Przepis na ciasto jest przetestowane, używam ten przepis przygotowując min. ciasto z brzoskwiniami czy ciasto z figami
Za każdym razem ciasto perfumuję skórą cytrynową, Skórka cytrynowa robi cuda, więc nie pomijajcie tego składnika.
Przepis na ciasto z porzeczkami jest łatwiutki. Jego przygotowanie zabierze Wam nie więcej niż 15 minut. Potem tylko piecznie, czekanie, aż ciasto trochę przestygnie i nie będę się rozwodzić co będzie się działo potem wink
Ilość składników dobrałam do formy o średnicy 24 centymetry. Jeśli macie większą lub mniejsza formę z łatwością obliczycie ilości składników jeśli przeczytacie artykuł traktujący o przelicznikach form.
Bardzo polecam ten przepis, tym razem w wersji z porzeczkami. Prosto, domowo i przepysznie. Zapraszam na szczegóły przepisu. Proponuję również obejrzenie filmu na ten przepis w wersji ciasta z morelami.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta: cytrynę sparzcie dwukrotnie gorącą wodą aby pozbyć się konserwantów. Zetrzyjcie skórkę. Do dzieży robota wybijcie jajka i dodajcie szczyptę soli (1). Rozpocznijcie ubijać jajka przy pomocy rózgi ( szybkie obroty) dodając stopniowo cukier (2). Kiedy masa będzie napowietrzona i jasna dodajcie skórkę z cytryny (3).

Kontynuując ubijanie (wolniejsze obroty) dodajcie jogurt oraz olej (4) (5). Kiedy składniki się połączą dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (6).

Ciasto wymieszajcie przy pomocy łyżki (7). Podaną ilość owoców podzielcie na połowę. Pierwszą połowę oprószcie małą ilością mąki i dodajcie do ciasta (8). Łyżką wymieszajcie całość (9).

Ciasto wyłóżcie do formy natłuszczonej masłem i oprószonej mąką (10). Na powierzchnię ciasta dodajcie pozostałą ilość porzeczek (11) (12). Pieczenie: nastawicie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez  40 minut lub do suchego patyczka.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Zamiast jogurtu możecie użyć kefiru lub maślanki.
  2. Najlepiej jeśli składniki będą mieć temperaturę pokojową. 
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE