Postanowiłam Was i samej siebie nie zaskakiwać. Przepis na ciasto z jeżynami jest sprawdzony, robiłam je już min. z brzoskwiniami, figami, truskawkami i rabarbarem.
Przepis jest łatwiutki i każdemu się uda.
Deser bardzo ładnie się prezentuje, ciasto jest mięciutkie, puszyste, jest bardzo smaczne i aromatyczne dzięki dodatkowi skórki z cytryny.
Gotowe i wystudzone ciasto proponuję jedynie oprószyć cukrem pudrem. Dodatek cukru nie jest obligatoryjny.
Przepis polecam osobom, które lubią słodkie śniadania; wielbiciele popołudniowej kawki również będą ukontentowani. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu ciasta z jeżynami. Pychotka Do wykonanania przepisu użyłam min. Mąkę Tortowa Extra Basia Polecam również obejrzenie filmu z tego przepisu w wersji ciasta z morelami.
Do miski wybijcie jajka (1). Dodajcie szczyptę soli i zacznijcie ubijać jajka, dodając stopniowo cukier (2). Jajka musicie ubijać do momentu kiedy masa stanie się jasna i napowietrzona. Teraz dodajcie skórkę z cytryny (3). Pamiętajcie, aby cytrynę sparzyć gorąca wodą, aby pozbyć się konserwantów.
Kontynuując ubijanie (krótko) dodajcie olej oraz jogurt (4). Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiejcie przez sitko. Kontynuujcie ubijanie, na mniejszych obrotach, do momentu połącznia się składników (5) (6).
Połowę jeżyn oprószcie mąką i dodajcie je do ciasta (7). Całość wymieszajcie. Ciasto przełóżcie do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, jak jest Wam wygodniej. Na wierzchu ułóżcie drugą połowę owoców (8). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 40 minut lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto oprószcie cukrem pudrem (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję