PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-06-08

Ciasto z truskawkami i twarogiem

Ciasto z truskawkami i twarogiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma śr. 24-26 cm
 
Przeczytaj również: Sos Holenderski

Dziś mam propozycję ciasta z truskawkami, twarogiem i z kruszonką. Ciasto jest idealne dla osób, które lubią przepisy na szybkie ciasta i takie trochę zrobione na oko. Ponieważ ciasto się każdemu uda, zatem mamy sytuację optymalną.
Deser wykonany jest na bazie ciasta półkruchego i metodą idealną, praktycznie bez brudzenia rąk. Całą pracę wykonuje mikser.
Do wykonania ciasta użyłam jajek rozmiaru S. Jeśli użyjecie większe jajka, to oznacza tylko tyle, że musicie dodać extra 2-4 łyżki mąki, aby ciasto się nie sklejało i powstała kruszonka. 
Nadzienie wykonałam z 400 g mielonego twarogu na sernik. Możecie dodać sera więcej lub mniej. To samo dotyczy ilości truskawek oraz cukru. Nadzienie musi być tak dobre, aby było Wam aż żal dodawać je do ciasta. Ja, oprócz cukru, do smaku dodałam kilka kropli aromatu waniliowego, który truskawki kochają. Do wykonania przepisu użyłam min. Mąki Extra Wypiek Basia
Zapraszam na szczegóły tego pysznego ciasta oraz na FILM z mojej kuchni.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na nadzienie
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta: do miski dodajcie zimne masło oraz cukier (1). Rozpocznijcie ucieranie składników. Nie musicie się bardzo starać. To jest ciasto półkruche, takie jakie robi się ręcznie, zatem cukier nie musi być dokładnie roztarty. Dodajcie jajka i krótko kontynuujcie rozcieranie do połączenia się składników (2) (3).  

Teraz dodajcie mąkę oraz proszek do pieczenia i kontynuujcie rozcieranie (4). Jeśli zauważycie, że ciasta zaczyna się sklejać, to znaczy, że musicie dodać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje kruszonki (5). Przygotowanie nadzienia: do zmielonego sera na sernik dodajcie cukier, aromat waniliowy i pokrojone truskawki. Możecie użyć również cukier puder. Całość wymieszajcie (6).  

Formę wysmarujcie masłem i oprószcie ją mąką lub formę wysmarujcie masłem i wyłóżcie ją papierem. Dodajcie do formy połowę ilości ciasta (7). Ciastem wyklejcie dno formy oraz brzegi do +/- połowy ich wysokości (8). Dodajcie przygotowaną masę  serową z truskawkami oraz resztę ciasta (9). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 40 minut.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE