PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-07-31

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 34x 22 cm
 
Przeczytaj również: Szaszłyki z piersi kurczaka i białej kiełbasy

Oto propozycja bardzo prostego przepisu na ciasto ze śliwkami. Jego przygotowanie zajmie Wam przysłowiowe 5 minut, potem tylko pieczenie i można robić kawę.
Aby przygotować ciasto ze śliwkami wystarczy dodać do miski wszystkie wymienione w przepisie składniki, całość wymieszać łyżką i ułożyć śliwki. Kolejność dodawania składników nie ma znaczenia, ich temperatura również. Do tego ciasta dodałam szczyptę kardamonu, ta przyprawa bardzo dobrze komponuje się ze śliwkami. Proponuję to wypróbować. Serdecznie polecam ten maślano- kardamonowy deser ze śliwkami. Sądzę, że będziecie zadowoleni. Do przygotowania przepisu użyłam Mąkę Tortową Orkiszową Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od roztopienia i wystudzenia masła. Do miski dodajcie mąkę, sodę, jogurt, przygotowane masło (1) (2) (3),

cukier, miód, jajka i kardamon (4) (5) (6).

Całość wymieszajcie rózgą kuchenną lub łyżką i przełóżcie do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (7). Wyrównajcie powierzchnię ciasta i ułóżcie połówki śliwek (8). Pieczenie: włóżcie ciasto do nagrzanego piekarnika 170 stopni, pieczenie bez termoobiegu, góra dół. Czas pieczenia ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem (9).


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1.  Aby papier dobrze przywierał do blaszki, najlepiej jest ją przed położeniem papieru, wysmarować tłuszczem.  
  2. Do tego przepisu bardzo dobrze nadadzą się śliwki węgierki lub inne małe śliwki nie posiadające dużo soku.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE