PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Cordon Bleu z piersi kurczka

panierowany kotlet cordon bleu z nadzieniem z szynki i żółtego sera
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 8 sztuk
 
Przeczytaj również: Pieczeń wieprzowa Schweinebraten

Cordon Bleu czyli popularny kotlet szwajcarski może zostać wykonany z cielęciny, szynki wieprzowej, schabu, piersi z kurczaka lub indyka, a cały myk polega na tym, aby mięso złożyć tak, aby w środku było miejsce na plasterek szynki oraz sera. Dopuszczane są trzy metody obróbki termicznej, zarówno smażenie w głębokim tłuszczu, smażenie w płytkim tłuszczu oraz pieczenie w piekarniku. Większość przepisów na Cordon Bleu wykorzystuje do smażenia olej, do pieczenia masło, z kolei osobom które są na diecie zaleca się, aby skropić Cordon Bleu  oliwą i upiec w piekarniku. Jak widać wybrałam trzecią metodę. Zapakowałam wszystkie przygotowane kotlety do piekarnika i upiekłam Cordon Bleu FIT. Danie Cordon Bleu wywodzi się nomen omen ze Szwajcarii. Okazuje się, że przepis nie jest szczególnie wiekowy, po raz pierwszy wspomina się o nim w książce kucharskiej z 1949 r, z kolei The New York Times pisze o drobiowym Cordon Bleu w 1967 r.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać kotlety Cordon Bleu musicie piersi kurczaka naciąć wzdłuż i rozbić w kształt "motylków" (1). Polędwiczki piersi, z uwagi na swój mały rozmiar, nie nadają się do uformowania kotletów. Najlepiej je zamrozić i użyć np. do zrobienia pysznej shoarmy. Wybijcie jajka, dodajcie sól i pieprz, a następnie rozbełtajcie je przy pomocy widelca (2). W zależności od preferencji, z jednej piersi możecie i uformować jeden duży kotlet, albo przeciąć rozbitą pierś na pół, tak aby otrzymać dwa symetryczne kawałki mięsa (3).

Na mięsie ułóżcie plasterki sera oraz szynki (4), a następnie zamknijcie kotlety (5). Nie ma potrzeby używania szpilek lub wykałaczek. Teraz należy wykonać panierkę. Najpierw kotlety Cordon Blue obtoczcie z obu stron w mące (6).

Następnie każdy kotlet wółżcie do rozbełtanego jajka, pamiętając aby również dokładnie pokryć jajkiem krawędzie kotleta (7) (8). Na koniec każdy kotlet musicie dokładnie obtoczyć w tartej bułce (9).

Jeśli zamierzacie zrobić kotlety Cordon Blue również w piekarniku, wówczas umieśćcie wszystkie kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety skropcie obficie i dokładnie oliwą i blaszkę przykryjcie folią aluminiową (10) (11). Kotlety muszą się piec przez ok. 30 minut w temperaturze 160-170 stopni ( pieczenie statyczne). W połowie czasu kotlety należy przewrócić na drugą stronę i również skroić je oliwą. Edit. Polecam również najpierw wymieszać bułkę tartą z oliwą, tak aby przybrała konsystencję "mokrego pisaku" i obtoczyć w niej kotlety z obu stron Po wyznaczonym czasie usuńcie folię aluminiową, włączcie w piekarniku funkcję  termoobieg. Po około 10 minutach kotlety ładnie się przypieką (12). 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE