PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-05-29

Cukinia faszerowana mięsem w sosie pomidorowym

Cukinia faszerowana mięsem w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Focaccia z figami, konfiturą z cebuli i szynką parmeńską

Choć przepis dotyczy cukinii, chciałabym od razu Waszą uwagę zwrócić również na składnik, który decyduje o tym, że przepis jest wyjątkowy. Kiedy spróbowałam pierwszy raz cukinii faszerowanej mięsem, mój zachwyt wzbudziła wyczuwalna nuta gałki muszkatołowej. Przepis odtworzyłam w domowym zaciszu i wyszło mi tak samo pysznie. Do wykonania nadzienia użyłam mięsa wołowo wieprzowego, ale można także użyć mięsa drobiowego Dodatek gotowanych ziemniaków powoduje, że farsz jest delikatny. Ilości składników do wykonania przepisu musicie dobierać trochę na przysłowiowe oko. Jeśli pozostanie Wam farsz to polecam zrobić z niego małe pulpeciki. Ja właśnie zrobiłam w ten sposób i jestem bardzo zadowolona, bo oprócz przepysznej faszerowanej cukinii w sosie pomidorowym uzyskałam również przepyszne klopsiki w sosie pomidorowym. Ostatecznie nie można się było zdecydować, co najpierw jeść. Serdecznie polecam- bo to jest danie bogów.

•Składniki•

 
Składniki na Farsz
 
 
Składniki na Sos
 
 
Składnik Główny
 
 

•Przygotowanie•

Realizację przepisu proponuję rozpocząć od przygotowania cukinii. Umytą cukinię pokrójcie na mniejsze kawałki i wydrążcie z nich gniazda nasienne. Uzyłam wąskiego noża do operacji (1) (2) (3).  

Przygotowanie farszu: ziemniaki obierzcie z łupin, ugotujcie do miękkości i pozostawcie do wystygnięcia. Zimne ziemniaki przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do mielonego mięsa (4). Do smaku dodajcie sól (5) oraz pieprz (6).

Czosnek obierzcie z łupin, przeciśnijcie przez praskę i również dodajcie go do farszu (7). Cebulę pokrójcie w kosteczkę i przesmażcie ją na oleju, tak aby stała się szklista i miękka. Gotową i wystudzoną cebulę połączcie z pozostałymi składnikami farszu (8). Dodajcie gałkę muszkatołową (9).

Na koniec pozostaje już tylko dodać jajko (10), które połączy składniki farszu, wymieszać i oczywiście spróbować czy farsz jest dobrze przyprawiony. Gotowym farszem wypełnijcie dokładnie wydrążone cukinie (11) (12).

Na patelnię dodajcie oliwę. Kiedy oliwa stanie się ciepła dodajcie cukinie (13) oraz klopsiki, jeśli również je zrobiliście (14). Przesmażcie cukinie i klopsiki przez kilka minut z wszystkich stron. Następnie dodajcie pomidory (15)

oraz wodę (16) w takiej ilości aby poziom płynu sięgał +/- połowy wysokości cukinii. Do smaku dodajcie sól oraz pierz (17), całość przykryjcie pokrywką i duście przez około 30-40 minut do momentu kiedy cukinie będą miękkie (18). W razie potrzeby dodajcie wody, z kolei jeśli lubicie gęsty sos, to na koniec gotowania zdejmijcie pokrywkę i odparujcie płyny tak, aby sos stał się gęsty i błyszczący.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

W zależności jaką wielkością patelni dysponujecie, z uwagi na ilość składników, ja musiałam użyć dwóch patelni.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE