PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Cukinia z miętą

smażone plastry cukinii z miętą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Ciasto francuskie z warzywami i szynką

Dziś przepis na cukinię z dodatkiem mięty w postaci przystawki. Podaję tę przystawkę zazwyczaj do lekkich dań rybnych. W ramach kuchennej alchemii często dodaję do warzyw aromatyczny czosnek oraz neutralizującą jego aromat pietruszkę. Tym razem zamiast pietruszki dodałam świeże listki zielonej mięty. Ponieważ mięta posiada bardziej właściwości maskujące, aniżeli neutralizujące, nie szalałam zbyt bardzo z czosnkiem, ograniczyłam się tylko do zaaromatyzowania nim oliwy, w której następnie lekko podsmażyłam cukinię. Kuchnie orientalne dodają miętę nawet do mięs i nie ma w tym żadnej przesady, bo oprócz walorów smakowych okazuje się, że mięta ma bardzo pozytywne oddziaływanie na procesy trawienne. W Polsce listki mięty co najwyżej stanowią dekorację deserów, a warto zaryzykować i dodać miętę tu i ówdzie, bo i smak dobry i korzyści dla ciała wielkie. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować tę przystawkę musicie cukinię pokroić w plastry przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw (1). Aby paseczki cukinii były krótsze, polecam wszystkie plastry cukinii przekroić na połowę. Umyjcie i oberwijcie listki świeżej mięty (2) i poszatkujcie je drobno (3).

Na patelni rozgrzejcie oliwę (4). Do oliwy dodajcie ząbek czosnku oraz sól (5). Czosnek po zaaromatyzowaniu oliwy usuńcie z patelni (6).

Dodajcie plastry cukinii (7), dla smaku i aromatu dodajcie czarny mielony pieprz (8). Cukinię musicie przesmażyć przez kilka minut. Po jej wystudzeniu, dodajcie świeżej mięty (9). Danie jest gotowe od razu do konsumpcji.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE