PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-27

Deser lodowy z musem czekoladowym i karmelem

Deser lodowy z musem czekoladowym i karmelem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 21 cm
 
Przeczytaj również: Ośmiorniczki Baby- przygotowanie

Proponuje Wam absolutną delicję jaką jest deser lodowy z musem czekoladowym, karmelem i solonymi orzeszkami ziemnymi. Całość pokrywa gruba warstwa puszystej polewy czekoladowej. Składniki deseru mogą budzić słuszne skojarzenia z popularnym batonikiem snikers. Tutaj jednak podobieństwa się kończą. Deser należy do kategorii semifreddo, czyli jest to deser lodowy, który przechowuje się w zamrażalniku. To mnie akurat bardzo cieszy, ponieważ można sobie dozować porcje w czasie i bez utraty jakości deseru. Konsumpcję poprzedza kilkuminutowy czas oczekiwania, aby deser stał się puszysty i miękki. Kiedy ten czas minie, to gwarantuję Wam że zatracicie się w smaku czekoladowego musu oraz mieszaniny karmelu, solonych orzeszków i czekolady. Deser jest bardzo prosty do zrobienia. Jego przygotowanie zajmie Wam około 30 minut, stabilizacja deseru w zamrażalniku najlepiej aby trwała całą noc. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na deser
 
 
składniki na polewę czekoladową
 
 

•Przygotowanie•

Do garnka dodajcie 280 ml ( z całości) śmietany, kakao, czekoladę oraz masło (1). Całość wolno podgrzewajcie do momentu kiedy czekolada się rozpuści, masa stanie się gładka i błyszcząca. Pozostawcie masę do kompletnego wystudzenia. Formę wyłóżcie folią spożywczą. Na dno formy wyłóżcie orzeszki ziemne (2). Zmieszajcie masę kajmakową z 80 g ( z całości) zagęszczonego mleka (3).

Dzięki temu, masa stanie się rzadsza (4). Tak przygotowaną masę dodajcie na orzeszki, starając się równo ją rozprowadzić (5). Teraz resztę ilości śmietany ubijcie i dodajcie resztę mleka zagęszczonego (6).

Wymieszajcie masę ruchem z dołu do góry, tak aby masa pozostała napowietrzona (7). Teraz dodajcie do ubitej śmietany zimną masę czekoladową, którą zrobiliście wcześniej (8). Ponownie wymieszajcie składniki (9).

Gotowy mus czekoladowy wylejcie na orzeszki pokryte karmelem (10). Formę przykryjcie folię spożywczą i włóżcie ją do zamrażalnika na całą noc. Po tym czasie, deser wyłóżcie z formy, jednocześnie go obracając i zdejmijcie folię (11)
Z podanych składników zróbcie polewę czekoladową, pokryjcie nią całą powierzchnię deseru (12). Deser z powrotem  umieśćcie w zamrażalniku, przynjamniej na kilkanaście minut, w czasie których czekolada się ustabilizuje. Gotowe- deser czeka na Was laugh.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE