PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Domowa biała kiełbasa

domowa surowa biała kiełbasa
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 4 h
Ilość porcji Ilość porcji: 3 kg
 
Przeczytaj również: Zapiekana papryka z tuńczykiem i serem feta

Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy, takich świąt nie można sobie wyobrazić. Mnie trudno sobie wyobrazić święta bez domowej białej kiełbasy. Szczerze powiedziawszy biała kiełbasa u nas jest nie tylko na święta, nie tylko grzana i podawana z chrzanem. W ciągu całego roku bardzo często sięgamy po surową białą kiełbasę, którą wykorzystujemy do przygotowania wielu dań. Na stronie znajdziecie przepisy na grillowaną białą kiełbasę, na białą kiełbasę w postaci gulaszu czy na przykład białą kiełbasę w sosie do makaronu z grzybami. Wykonanie białej kiełbasy nie jest trudne, najtrudniej jest się po prostu wziąć do pracy. Aby zrobić białą kiełbasę należy zaopatrzyć się w mięso, zmielić je przy pomocy maszynki do mięsa, doprawić do smaku i wprowadzić do osłonki. Oprócz tradycyjnych przypraw, czyli czosnku, pieprzu i majeranki- eksperymentujemy, dodając do porcji mięsa ostrą paprykę czy na przykład kmin rzymski. Gotową białą kiełbasę mrożę i używamy, kiedy przyjdzie nam na nią ochota.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotujcie przyprawy- czosnek obierzcie z łupin (1). Bardzo drobno go pokrójcie lub przeciśnijcie przez praskę. Umyjcie paprykę. Mięso wołowe musicie dwukrotnie zmielić używając sitka z małymi oczkami. Do zmielonej wołowiny dodajcie  odrobinę wody- mięso musicie teraz ręcznie wyrobić. Mięso musi być kleiste. Karkówkę, boczek i łopatkę należy zmielić tylko 1 raz używając do tego sitka z dużymi oczkami (2). Przygotowaną wcześniej wołowinę dodajcie do reszty zmielonego mięsa, dodajcie również wszystkie przyprawy i ręcznie wyrabiajcie mięso, dolewając stopniowo wodę. Gotowy farsz włóżcie do lodówki na 2-3 godziny, aby aromaty się dobrze przegryzły. Naturalne osłonki, które można nabyć w supermarketach musicie umyć, a następnie pozostawcie osłonki na kilka godzin w zimnej wodzie, od czasu do czasu, ją zmieniając. Czyste osłonki nałóżcie na końcówkę maszynki służącej do napełniania kiełbasy. Powoli napełniajcie osłonki (3). Gotowe. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE