PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Dorada z cukinią, papryką i kaparami

filety z dorady z cukinią, papryką i kaparami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Kopytka w kremowym sosie z krewetkami i cukinią

Przepis na doradę w warzywach z cukinią, papryką i kaparami otrzymałam od sprzedawcy ryb. Szczerze powiedziawszy nie byłam przekonana, aby do dania rybnego dodać paprykę. Doszłam jednak do wniosku, że sprzedawca ryb nie miał żadnego interesu, aby stracić klienta. Od sprzedawcy ryb otrzymałam również instrukcję krok po kroku jak przygotować przepis. Przynajmniej raz w tygodniu przygotowuję w ten sposób rybę, niekoniecznie musi to być dorada. Często eksperymentuję również z innymi warzywami. Połączenia, które szczególnie mi smakowały umieszczam na stronie Tapenda. Rybę wg instrukcji sprzedawcy ryb przygotowuje się na patelni. Wcześniej należy przygotować bazę warzywną w której będzie się gotować ryba. Warzywa dodaje się na patelnię w kolejności uzależnionej od czasu ich gotowania. Chodzi o to, aby żadne warzywo nie zostało rozgotowane. Ugotowaną rybę należy wyfiletować, z kolei powstały z gotowania sos należy  zredukować, następnie polać nim filety rybne i dodać ugotowane warzywa. Ta technika jest dla mnie numerem jeden jeśli chodzi o gotowanie ryb. Nie jest skomplikowana, jest stosunkowo szybko, a rezultat jest niewyobrażalnie pyszny. Serdecznie Polecam. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotujcie warzywa. Umyjcie oraz obierzcie z łupin marchewkę, a następnie pokrójcie ją w paseczki (1). Pokrójcie również w paseczki cukinie (2) oraz paprykę (3).

Oczyśćcie cebulę i pokrójcie ją w piórka (4). Zamiast cebuli możecie również użyć szalotki. Pomidorki pokrójcie na połówki (5). Na patelni rozgrzejcie oliwę (6).

Na patelnię dodajcie warzywa, te które najdłużej się gotują, w tym przypadku będzie to cebula, marchew i papryka (7). Dodajcie również pomidorki (8) i kapary i oliwki (9).

Przesmażcie warzywa (10) przez kilka chwil następnie dodajcie wino, wodę, sól i mielony pieprz i duście warzywa pod przykryciem, aż staną się miękkie (11). Teraz dodajcie paseczki cukinii (12). 

Doradę musicie starannie oczyścić i zeskrobać wszystkie łuski. Do środka oczyszczonej ryby włóżcie gałązkę rozmarynu oraz czosnek (13). Warzywa, które znajdują się na patelni rozsuńcie na boki, tak aby zrobić miejsce dla dorady (14). Połóżcie doradę i gotujcie ją pod przykryciem przez następne  około 10 minut. W połowie tego czasu rybę musicie przełożyć na drugą stronę (15). W razie konieczności dodajcie wody lub wina. Na patelni powinno być ok. 2 cm płynu. Ugotowaną doradę wyłóżcie z patelni i ją wyfiletujcie. Instrukcji filetowania ryby znajduje się TUTAJ. Z kolei sos zredukujcie, tak aby uzyskał aksamitną konsystencje. Filety wyłóżcie na talerze, dodajcie warzywa oraz sos.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE