PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-05

Dorada z patelni z duszoną botwinką

Dorada z patelni z duszoną botwinką
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Chłodnik litewski

Nie wiem czy wiecie, że młode buraczki znakomicie sprawdzają się w postaci duszonej. Duszona botwinka, dobrze przyprawiona, jest fantastyczną przystawką do dań głównych. Z botwinką podałam duszoną na patelni doradę oraz smażone ziemniaki uperfumowane rozmarynem. Absolutna rozpusta.
Przygotowanie botwinki zajmuje około 20-30 minut. W tym czasie można przygotować zarówno ziemniaki jak i rybę.
Doradę przygotowałam w sposób najprostszy z możliwych, po oczyszczeniu, do brzucha ryby włożyłam gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku i udusiłam rybę na patelni z dodatkiem małej ilości oliwy wody i kapinki białego wina. Gotową rybę wyfiletowałam i czyste mięso podałam wraz z pozostałymi dodatkami. Polecam taki sposób serwowania ryb, dzięki któremu ryby można naprawdę polubić. Zerknijcie również na instrukcję jak filetować ryby. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki dla botwinki
 
 
składniki dla dorady
 
 
składniki na ziemniaki
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie botwinki: na patelnię dodajcie oliwę, pokrojoną w kostkę cebulę (1) (2). Krótko duście cebulę, a następnie dodajcie oczyszczone młode buraczki (3).

Teraz dodajcie odrobinę wody i kontynuujcie duszenie (4). Dodajcie pokrojony czosnek (5) oraz liście i łodygi botwinki (6).

W razie potrzeby dodajcie wodę (7). Patelnie przykryjcie pokrywką i duście botwinkę do momentu, kiedy łodygi będą miękkie (8). Zajmie Wam to około 20 minut. Do smaku doprawcie botwinkę kilkoma kroplami cytryny (9),

solą oraz pieprzem do smaku (10). Na końcu zredukujcie wodę. Przygotowanie dorady: do brzucha oczyszczonej dorady włóżcie czosnek oraz rozmaryn (11) (12).

Na patelnię dodajcie oliwę, ząbek czosnku oraz przygotowaną rybę (13). Dodajcie wodę oraz wino (14). Patelnie przykryjcie pokrywką i duście rybę przez około 10-15 minut, w zależności od wielkości ryby (15). W połowię tego czasu rybę obróćcie na druga stronę. Gotową rybę wyfiletujcie i podawajcie z przygotowaną duszoną botwinką i smażonymi ziemniakami- zerknijcie do przepisu.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE