![]() |
Najfajniejsze drugie śniadanie to świeża drożdżówka z budyniem i do tego duża kawa z mlekiem. Lubicie ?
Przygotowanie drożdżówek nie jest najtrudniejszą sztuką, choć wymaga ona poświęcenia trochę czasu, jak zawsze kiedy traktujmy o cieście drożdżowym.
Pierwszy etap to przygotowanie zaczynu. Drugi etap to wyrobienie ciasta właściwego, które musi wyrosnąć, następnie wystarczy ciasto podzielić na drożdżówki, dodać przygotowany budyń i je upiec. Aby było jeszcze smaczniej, drożdżówki posmarowałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny.
Co się tyczy budyniu to musicie kierować się własnym gustem. Ja użyłam budyń waniliowy, ale sprawdzi się każdy inny. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie zaczynu: drożdże pokruszcie, dodajcie cukier oraz letnie mleko (1) (2). Całość wymieszajcie do momentu kiedy drożdże się rozpuszczą (3) i pozostawcie na 20-30 minut, czyli do momentu kiedy na zaczynie pojawią się wyraźne pęchęrzyki powietrza. W tym czasie rozpuście masło i pozostawcie je do wystudzenia.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie ciasta właściwego: do przesianej mąki dodajcie szczyptę soli, żółtka (4), przygotowany wcześniej zaczyn oraz rozpuszczone masło (5) (6). Składniki wymieszajcie najpierw łyżką, a następnie wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie gładkie ciasto. Ciasto umieśćcie ponownie w misce, przykryjcie ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia- ok. 60 minut. W tym czasie ugotujcie budyń wg instrukcji podanej na opakowaniu. Na powierzchni ugotowanego budyniu połóżcie folię spożywczą, która zapobiegnie powstania kożucha i pozostawcie budyń do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 1 cm , wytnijcie drożdżówki, umieśćcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryjcie je ręcznikiem na ok. 15 min.
![]() |
![]() |
![]() |
Po tym czasie, przy pomocy szklanki, zróbcie wgłębienie w każdej drożdżówce (7) i umieśćcie w nim przygotowany budyń. Przed pieczeniem krawędzie drożdżówek posmarujcie rozkłóconym żółtkiem (8). Pieczenie: nastawcie piekarnik 170 stopni. Drożdżówki muszą się piec przez 20 minut. Przygotowanie lukru: do cukru pudru dodajcie sok z cytryny oraz gorącą wodę w takiej ilości aby po wymieszaniu składników utworzył się gęsty lukier. W razie konieczności dodajcie wodę lub cukier. Gotowym lukrem udekorujcie drożdżówki (9). Gotowe.