PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-04-22

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji Ilość porcji: 12-15 sztuk
 
Przeczytaj również: Szaszłyki z piersi kurczaka z papryką i cukinią

Najfajniejsze drugie śniadanie to świeża drożdżówka z budyniem i do tego duża kawa z mlekiem. Lubicie ? laugh
Przygotowanie drożdżówek nie jest najtrudniejszą sztuką, choć wymaga ona poświęcenia trochę czasu, jak zawsze kiedy traktujmy o cieście drożdżowym.
Pierwszy etap to przygotowanie zaczynu. Drugi etap to wyrobienie ciasta właściwego, które musi wyrosnąć, następnie wystarczy ciasto podzielić na drożdżówki, dodać przygotowany budyń i je upiec. Aby było jeszcze smaczniej, drożdżówki posmarowałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny.
Co się tyczy budyniu to musicie kierować się własnym gustem. Ja użyłam budyń waniliowy, ale sprawdzi się każdy inny. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na drożdżówki
 
 
składniki na lukier
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie zaczynu: drożdże pokruszcie, dodajcie cukier oraz letnie mleko (1) (2). Całość wymieszajcie do momentu kiedy drożdże się rozpuszczą (3) i pozostawcie na 20-30 minut, czyli do momentu kiedy na zaczynie pojawią się wyraźne pęchęrzyki powietrza. W tym czasie rozpuście masło i pozostawcie je do wystudzenia.

Przygotowanie ciasta właściwego: do przesianej mąki dodajcie szczyptę soli, żółtka (4), przygotowany wcześniej zaczyn oraz rozpuszczone masło (5) (6). Składniki wymieszajcie najpierw łyżką, a następnie wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie gładkie ciasto. Ciasto umieśćcie ponownie w misce, przykryjcie ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia- ok. 60 minut. W tym czasie ugotujcie budyń wg instrukcji podanej na opakowaniu. Na powierzchni ugotowanego budyniu połóżcie folię spożywczą, która zapobiegnie powstania kożucha i pozostawcie budyń do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 1 cm , wytnijcie drożdżówki, umieśćcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryjcie je ręcznikiem na ok. 15 min.

Po tym czasie, przy pomocy szklanki, zróbcie wgłębienie w każdej drożdżówce (7) i umieśćcie w nim przygotowany budyń. Przed pieczeniem krawędzie drożdżówek posmarujcie rozkłóconym żółtkiem (8). Pieczenie: nastawcie piekarnik 170 stopni. Drożdżówki muszą się piec przez 20 minut. Przygotowanie lukru: do cukru pudru dodajcie sok z cytryny oraz gorącą wodę w takiej ilości aby po wymieszaniu składników utworzył się gęsty lukier. W razie konieczności dodajcie wodę lub cukier. Gotowym lukrem udekorujcie drożdżówki (9). Gotowe. 

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Zamiast świeżych drożdży można użyć drożdży suszonych w ilości 14 g   
  2. Do ciasta drożdżowego można dodać również startą skórkę z cytryny.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE