PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-10-27

Drożdżówki z makiem

Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 90 min+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: 12-15 sztuk
 
Przeczytaj również: Drożdżówki z serem

Dziś mam naprawdę wspaniały przepis dla wielbicieli mięciutkich bułeczek- drożdżówki z makiem. Opowiem Wam o moich drożdżówkach. Wykonałam je z ciasta drożdżowego; aby ciasto było mięciutkie dodałam do niego 2 żółtka. Jeśli chcielibyście, aby było jeszcze bardziej rozpustnie możecie do ciasta dodać nawet 4 żółtka.
Do tego wypieku wybrałam masę makową taką, którą najbardziej lubię, czyli pełną bakalii i która posiada migdałowy aromat. Upieczone drożdżówki oblałam lukrem. Na koniec nie pozostało mi już nic innego tylko zrobić kawę i rozkoszować się tą delicją.
Przepis jest łatwiutki, każdemu się uda. Zapraszam na szczegóły przepisu.  

•Składniki•

 
składniki na drożdżówki
 
 
składniki na lukier
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Zaczyn: do miseczki dodajcie pokruszone drożdże (1), cukier (2) oraz letnie mleko (3). Całość wymieszajcie do rozpuszczenia się drożdży i pozostawicie zaczyn na ok. 10-15 minut. Po tym czasie zaczyn powinien wyraźnie się ożywić. Rozpuście masło. 

Ciasto właściwe: przesiejcie mąkę (4), dodajcie do niego przygotowany zaczyn, roztopione masło (5), szczyptę soli oraz żółtka (6). Całość na początku wymieszajcie łyżką- do połączenia się składników, a następnie wszystko wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie elastyczne ciasto. Zajmie Wam to 5 minut. Ciasto umieśćcie w misce, przykryjcie je ręcznikiem i pozostawcie do czasu kiedy podwoi swoją objętość, czyli ok. 1-1,5 h. Wyrośnięte ciasto podzielcie na 2 części i rozwałkujcie je na prostokąty. 

Na każdym prostokącie rozsmarujcie ok. 250 g masy makowej (7). Zachowajcie marginesy. Każdy prostokąt zwińcie w rulon, pokrójcie go na kawałki i drożdżówki ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy na przykład noża ( tępa krawędź) wykonajcie w każdej drożdżówce wgłębienie – do samego spodu drożdżówki (8). Tak przygotowane drożdżówki z makiem przykryjcie ręcznikiem na 15 minut. Przed pieczeniem każdą drożdżówkę posmarujcie żółtkiem wymieszanym z mlekiem (9). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 170 stopni. Drożdżówki muszą się piec przez ok. 20 minut.
Lukier: z podanych składników wykonajcie lukier, czyli do miseczki dodajcie cukier, sok z cytryny oraz gorącą wodę i całość wymieszajcie. Jeśli lukier wyjdzie Wam zbyt rzadki dodajcie cukier, w przeciwnym wypadku dodajcie odrobinę gorącej wody. Gotowym lukrem udekorujcie drożdżówki. Gotowe. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Jeśli na ciasto dodacie zbyt grubą warstwę masy makowej, podczas pieczenia nadwyżka masy makowej wyjdzie z drożdżówek.
  2. Do przygotowania drożdżówek wykorzystałam gotową masę makową. Jeśli macie ochotę na domową masę makową TUTAJ znajdziecie przepis. 
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE