PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-09-07

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: 13-16 sztuk
 
Przeczytaj również: Bigos w cieście francuskim

Domowe drożdżówki z serem są najlepsze- wykonane z sercem i cierpliwością. Gotowe drożdżówki pachną i smakują niesamowicie, a moje drożdżówki posiadają również lekko cytrynową nutę, a to za sprawą skórki cytrynowej dodanej do masy serowej oraz soku z cytryny dodanej do lukru. 
Przygotowałam drożdżówki z serem w postaci ślimaczków czyli w każdym kęsie znajduje się ciasto oraz aromatyczna masa serowa z rodzynkami. 
Przepis jest sprawdzony i moim zdaniem nie jest trudny. Ciasto drożdżowe w każdym wypadku wymaga kapinkę cierpliwości; jeśli dacie drożdżom czas, one odwdzięczą się Wam z dużą nawiązką. Polecam Wam ten przepis na leniwe weekendy na piękny podwieczorek. Do przygotowania pzepisu przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na nadzienie
 
 
składniki na lukier
 
 

•Przygotowanie•

Zaczyn: ja zaczyn wykonuje trochę na tzw. oko, tzn. drożdże rozpuszczam w części letniego mleka, dodaję większą część cukru oraz taką ilość mąki ( z całości), aby powstała gęsta papka. Zaczyn pozostawiam do wyrośnięcia. Po około 40-60 minutach zaczyn wyraźnie urośnie. Masło rozpuście w kuchence mikrofalowej lub nad parą i pozostawcie do wystudzenia. Teraz do dzieży robota dodajcie wszystkie pozostałe składniki na ciasto oraz gotowy zaczyn. Przy pomocy haka wyróbcie jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóżcie do półmiska, przykryjcie je talerzem i pozostawcie do wyrośnięcia (1) (2) (3).

Ciasto powinno podwoić swoją objętość, czyli potrzebne jest około 1.5 godziny (4).  W tym czasie wykonajcie masę serową, a zatem – rodzynki zalejcie gorącą wodą. Wszystkie pozostałe składniki włóżcie do półmiska i utrzyjcie je na gładką masę. Do utartej masy dodajcie skórkę z cytryny oraz sparzone rodzynki. Całość wymieszajcie łyżką (5). Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na prostokąt grubości ok. 1 cm. Przygotowaną masę serową rozsmarujcie na cieście. Pamiętajcie, aby pozostawić z każdej strony pusty margines ciasta (6). Ciasto zrolujcie wzdłuż dłuższego boku.  

Tak przygotowaną roladę pokrójcie na około 3 cm kawałki (7). Ciasto ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki przykryjcie ręcznikiem i pozostawcie do ponownego wyrośnięcia na około 60 minut. Przed pieczeniem posmarujcie drożdżówki roztrzepanym białkiem (8). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Drożdżówki muszą się piec przez około 30 minut (9). Przygotowanie lukru: do cukru pudru dodajcie 2-3 łyżki soku z cytryny oraz taką ilość gorącej wody aby lukier był rzadki. Całość wymieszajcie. Gotowym lukrem posmarujcie ciepłe drożdżówki.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Pamiętajcie, aby cytrynę przed starciem skórki sparzyć dwukrotnie gorącą wodą, aby pozbyć się z niej konserwantów.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE