PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-09-11

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: 10 sztuk
 
Przeczytaj również: Włoskie antipasti z bobem

Mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki ze śliwkami. Gotowi ?
Według mnie przepis jest prosty, oczywiście mogę tak powiedzieć, ponieważ po raz kolejny już wykonuję ciasto drożdżowe i wszystko mi się kolejny raz udało. Pamiętam jednak, że w swoim czasie, wykonanie ciasta drożdżowego mogłam porównywać tylko ze zdobyciem Mont Everestu.  
Ciasto drożdżowe wykonuję przy pomocy robota. Proporcje składników jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Jak zawsze trzeba się uzbroić w cierpliwość i dać ciasto wyrosnąć. Nie jestem zwolennikiem dodawania zbyt dużej ilości drożdży do ciasta, które skracają czas pracy, ale powodują również, że drożdże są mocno wyczuwalne w wypieku. Dzisiejsza propozycja to sezonowy przepis ze śliwkami. Nie ma co kryć- drożdżówki ze śliwkami i kruszonką to prawdziwa klasyka. Przepyszne. Zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na kruszonkę
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Zaczyn: drożdże rozpuście w letnim mleku, dodajcie 3/4 ilości cukru oraz taką ilość mąki ( z całości), aby powstała gęsta papka. Zaczyn pozostawcie do wyrośnięcia. Po około 40-60 minutach zaczyn wyraźnie urośnie. Masło rozpuście w kuchence mikrofalowej lub nad parą i pozostawcie do wystudzenia. Teraz do dzieży robota dodajcie 1 jajko, żółtko drugiego jajka i wszystkie pozostałe składniki na ciasto oraz gotowy zaczyn (1). Przy pomocy haka wyróbcie jednolite ciasto. Wyrobione ciasto należy przełożyć do półmiska, przykryć je talerzem i pozostawić do wyrośnięcia (2). Ciasto powinno podwoić swoją objętość, czyli potrzebne jest około 1.5 godziny (3).

Wyrośnięte ciasto przełóżcie na stolnicę lekko podsypaną mąką. Ciasto zrolujcie w rulon o średnicy około 5 cm i pokrójcie ciasto na około 2 cm kawałki (4). Każdy kawałek, czyli przyszłą drożdżówkę rozpłaszczcie ręką, i drożdżówki przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryjcie ciasto ręcznikiem i pozostawcie do wyrośnięcia na około 1 h. W tym czasie przygotujcie kruszonkę: masło rozpuście w kuchence mikrofalowej lub nad parą. Do przestudzonego masła dodajcie pozostałe składniki na kruszonkę i wyrabiajcie ręką mieszankę do momentu kiedy powstaną grudki (5). Zajmie Wam to około 2-5 minut. W razie konieczności dodajcie mąkę, ewentualnie cukier. Teraz w każdej drożdżówce wykonajcie wgłębienie (6)

W wgłębieniu każdej drożdżówki ułóżcie pokrojone na kawałki śliwki (7). Drożdżówki posmarujcie rozmąconym białkiem, które Wam pozostało, oraz na wierz drożdżówki dodajcie kruszonkę (8) (9). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Drożdżówki muszą się piec przez około 30 minut lub do momentu kiedy ładnie się zabrązowią.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE