No i stało się, wreszcie na stronie Tapenda pojawi się przepyszny przepis na buraka liściowego, popularnie nazywanego boćwinką lub boćwiną, jak kto woli. Proponuję prosty i łatwy przepis na przystawkę z boćwinki, którą możecie wykonać na przykład z myślą o tradycyjnym niedzielnym obiedzie. Boćwinka w takiej postaci jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Do wykonania przepisu użyłam odmiany liściowej buraków, ale z powodzeniem możecie również użyć odmiany łodygowej, rezultat za każdym razem będzie bardzo zadowalający. Użyte w przepisie pomidory posłużyły jako baza dla lekkiego sosu, z kolei czosnek nadał daniu apetyczny aromat. Użyłam również odrobiny płatków chilli, nie dlatego aby danie było pikantne, ale aby stało się wyraziste w smaku. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na plasterki (1). Pomidory koktajlowe lub daktylowe przekrójcie na pół (2). Na patelni rozgrzejcie oliwę (3).
Do oliwy dodajcie przygotowany czosnek (4) oraz pomidory (5). Całość wolno przesmażcie, aby pomidory zmiękły. Do smaku dodajcie płatki chilli (6).
Boćwinę starannie umyjcie i pokrójcie na krótsze odcinki (7). Teraz całość dodajcie na patelnię (8). Jeśli boćwinka nie będzie się mieścić, po prostu przyciśnijcie ją skutecznie. Dodajcie wodę (9).
Patelnię przykryjcie pokrywką i rozpocznijcie duszenie boćwinki do momentu kiedy łodygi staną się miękkie. Zajmie Wam to około 15-20 minut (10). W czasie duszenia boćwina znacznie zmniejszy swoją objętość. Na koniec wygotujcie ewentualny nadmiar sosu oraz doprawcie boćwinę solą (11). Gotowe (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję